То ще се продава като тютюнево изделие с модифициран риск

Американската агенция по храни и лекарства (FDA) разреши предлагането на първото в света бездимно устройство за нагряване на тютюн, като изделие с модифициран риск в САЩ. Заповедта е издадена след повече от 3 години оценка на научните данни на изделието.

В решението на FDA се казва, че преминаването напълно от конвенционални цигари към бездимния продукт значително намалява излагането на тялото на вредни или потенциално вредни вещества и нагрява тютюна, без да го гори.

Забраняват продажбата на ментолови цигари в ЕС

Заключението на агенцията е, че наличните научни доказателства сочат, че се очаква прподуктът да донесе ползи за общественото здраве както за потребителите, така и за хората, които в момента не употребяват тютюневи изделия.

Решението на FDA е важен пример за това как правителствата и здравните власти могат да регулират бездимните алтернативи и да ги разграничат от цигарите с оглед опазване и подобряване на общественото здраве.

Решението надгражда формиращия се консенсус сред независимите изследователи, че това е по-добър избор от продължителното пушене и идва след решението на FDA от април 2019 г., с което се разрешавабездимните устройства да се предлага в търговската мрежа в САЩ.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.