Тържествата започнаха с шествие от Народния театър

Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов. Тържествата започнаха с шествие от Народния театър, който носи името на Патриарха на българската литература. Актьори от трупата, служители и интелектуалци вече стигнаха до къщата на Вазов, а от там се отправят и до неговия паметник.

Шествието приключи именно пред монумента на писателя в центъра на София, който се намира в близост до неговия гроб. От къщата на Вазов деца рецитираха любими негови стихотворения, сред които „Аз съм българче”.

Идеята на шествието е свързана с Ньойския договор, който българите приемат много драматично в момента на подписването му. И тогава народът се отправя именно към къщата на Иван Вазов, търсейки надежда. Това историческо събитие се опитаха да припомнят днес организаторите.

Столичната библиотека отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов (СНИМКИ)

 

 

„Този факт, който ние ще се опитаме да повторим с шествието, когато софиянци отиват при него спонтанно, за да им даде кураж и утеха след подписването на Ньойския договор, говори за това доверие. Няма по-голяма награда от любовта, обичта и уважението на хората”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

Първото издание на „Под игото”, което Народният театър получи, ще бъде изложено в специална музейна сбирка. А в културната институция за първи път бяха връчени награди на името на Иван Вазов на поети и дейци на културата. В 15 часа БАН откри изложба с част от непоказваните творби на Патриарха на българската литература. 

Тази вечер премиерният спектакъл на Народния театър - „О, ти, която и да си...“ ни среща с любовния живот на високия харизматичен мъж. В ролята му влиза актьора Ненчо Костов. Заглавието на спектакъла е вдъхновено от стихотворението - "О, ти, която и да си" - публикувано след смъртта на Вазов

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.