В нея влизат шефът на службата за държавна охрана, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР

По информация на NOVA, в понеделник ще бъде свикана комисията, която определя допълнителните лица, охранявани от НСО.  В нея влизат шефът на службата за държавна охрана, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

Радев: Охранителите от парк Росенец са служители на НСО

До тук се стигна заради случая на брега в „Росенец”. Гардовете, които изгониха бившия правосъден министър оттам, са служители на НСО, потвърди в сряда президентът.

Радев изтъкна, че отдавна искал да бъде свалена държавната охрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски. Това обаче се решавало от въпросната комисия, която се трябваше да бъде свикана днес.

„Комисията взима решение, съгласно своите правомощия, единствено за това кой има нужда от охрана и каква да бъде тя. В конкретния случай - решението се взима от комисия, която се състои от трима членове. Главният секретар и председателят на ДАНС са членове. Председател на комисията е началникът на НСО. Ние тримата взимаме решенията. Когато тя се събере, ще бъдат разгледани данните, които има в българските служби за сигурност. Ще бъдат анализирани всички факти и тогава комисията ще излезе с решение дали трябва дадено лице, независимо кое е то, да бъде охранявано или не”, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„По закон само три лица не могат да се откажат от охраната по Закона за НСО. Правилата са ясно разписани – не могат да се откажат министър-председателят, президентът и председателят на Народното събрание, докато трае техният мандат”, уточни Иванов.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК