Такава законодателна промяна ще внесат депутатите от управляващата коалиция

Шефът на НСО изцяло да решава кой и при какви условия да бъде охраняван. Такава законодателна промяна ще внесат депутатите от управляващата коалиция. Идеята е лансирана тази сутрин от премиера Бойко Борисов на Коалиционен съвет. Партньорите от НФСБ и ВМРО декларираха, че ще я подкрепят.

Сблъсъка на Христо Иванов със служители от НСО пред парк „Росенец” и острите критики на президента Румев Радев за отнети правомощия са сред мотивите за промените в Закона за НСО. 

От управляващата коалиция решиха да променят начина, по който НСО ще функционира. „Решението дали да се охранява дадено лице, дали да не се охранява освен право, е и отговорност. Отговорност е ако се вземе решение да се охранява, но е и отговорност, ако не се охранява и недай си Боже нещо се случи. Това решение да го взема началникът на НСО и да бъде препотвърждавано от президента, тъй като той иска да има тези правомощия”, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Подкрепа на идеята има и от коалиционните партньори. Според тях към момента в Комисията в НСО взимането на решения и носенето на отговорност се размиват.

„Това е Комисия, колективен орган. Отговорността ще лежи върху тях, но когато решенията се предопределят от началника на Комисията все пак мисля, че колкото и равномерно да е разпределена отговорността – някой е по-отговорен”, коментира Валери Симеонов от НФСБ, „Обединени патриоти”.

 

 

„Тази тристранка, която обсъжда кой да бъде охраняван или не, трябва да бъде поета от началника на НСО. По този начин спорът отпада”, категоричен бе вицепремиерът Красимир Каракачанов.

В момента Комисията решава кой извън държавниците, със задължителна охрана, трябва да бъде пазен от НСО, на база на данни от службите и степента на заплаха.

„Когато тя се събере, ще бъдат разгледани данните, които има в българските служби за сигурност. Ще бъдат анализирани всички факти и тогава комисията ще излезе с решение дали трябва дадено лице, независимо кое е то, да бъде охранявано или не”, посочи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Другата седмица Комисията ще се събере, за да вземе решение дали охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган може да бъде свалена.

Случаят „Росенец" стана повод за остра реакция от главния прокурор Иван Гешев.

"Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", заяви той.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.