Това стана ясно на брифинг на премиера и министри

По искане на началника на НСО ген. Красимир Станчев морето пред парка "Росенец" е трябвало да бъде строго охранявано и до него да не се допускат чужди лодки. Това обясни премиерът Бойко Борисов. Той участва в брифинг, заедно с  вътрешния министър Младен Маринов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и транспортния министър Росен Желязков в Министерския съвет.

Борисов: Държавата ми е мила, не искам да се разруши от глупости (ВИДЕО)

Премиерът представи заповед от началника на НСО за охраната на парк "Росенец" в периода от 10 юли до 15 септември. 

 

"Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено до всички институции, включтелно МВР, "Морска администрация" и Военното министерство", обясни премиерът.

Предлагат шефът на НСО да решава кой да бъде охраняван

"Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва: "НСО да прецени какво да направи". На следващия ден ни се изпраща това писмо. Когато говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, но ето го продължението на този сценарий", посочи Борисов.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че армията няма право да защитава паркове и акватории. Той попита началникът на НСО няма ли да поиска оставката на офицера, захвърлил българското знаме. Каракачанов определи това негово действие като "позорно". 

СЛЕД СЛУЧАЯ "РОСЕНЕЦ": Президентът свиква комисията за охраняваните лица

Борисов е наредил на Каракачанов да провери възможно ли е заповедта да бъде отменена или това ще представлява нарушение на Закона за НСО.

А от думите на министър Желязков стана ясно, че "Морска администрация", която е под негово управление, е задължена да спазва заповедите на НСО. Същото важи и за другите институции.

"Съжалявам, че в ден, в който са впрегнати всички сили на финансовото министерство, в държавата се обсъждат такива неща. Призовавам всички партии да се пазят от такива провокации", заяви премиерът.

ГЕРБ поиска оставката на началника на НСО

"Можем да бъдем обвинявани за много неща. Ето ни, тук сме. Ивайло Спиридонов е прекрасен полицай, с мъка го махнахме. Знам, че той е брилянтен офицер. А тук двама офицери хвърлят знамето и още не са уволнени. Каква проверка да назначавам в ГДБОП? А министрите се извеждат с белезници от министерствата. Тогава говорихме ли за репресии? Нито веднъж не го казахме", подчерта още Борисов.

Той добави, че не е знаел за проверката в Министерството на културата, за която главният прокурор Иван Гешев съобщи в ефира на "Здравей,България" в петък.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.