Това заяви главният прокурор в изявление пред медиите в Съдебната палата

"Прокуратурата на Република България бе предложена на безпрецедентен политическо-партизантски натиск от президента на Република България и обслужващи го политически формации. Ще уведомим нашите европейски партньори от Европейската комисия, Европарламента и посолствата в България за безпрецедентния политически натиск и откровените опити за унищожаване на независимостта на Прокуратурата, която е неделима част от българската съдебна власт". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в изявление пред медиите в Съдебната палата. 

И допълни:„Атаката срещу българската съдебна власт е атака срещу върховенството на закона, което е основен принцип в ЕС. Радев трябваше да олицетворява единството на нацията, но когато слезе при ДСБ, "Да, България", БСП, Мая Манолова (защото тя не е създала формация), се превърна в обикновен политик от времето на прехода", посочи още главният прокурор.

БУРЯ В ДЪРЖАВАТА: Акции и арести в президентството (ОБЗОР)

"Българските прокурори се гордеем, че работим за българската нация, а не за корумпираната олигархия. Ще продължим да работим по същия начин и няма да ни спрат милиардите на олигарсите. Прокуратурата е друга, времето на двойните стандарти свърши", категоричен бе той.

Гешев заяви, че е време в затворите да влязат олигарсите, които са ограбили българите. "Няма да позволим да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев, като се руши държавността. Вчера Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия - нещо, което не си позволи дори Иван Костов", каза още главният прокурор

„Президентът цитира съдия Фалконе. Той се е борил с политическата  мафия – точно тази, с която се съюзява в момента Радев. Прокуратурата не раздава присъди, те се определят от независимия български съд, който трябва да поеме отговорността си“, посочи той.

„Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов получава решения на Върховния административен съд преди да са публикувани и преди да са подписани; че опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски граждани, което представлява заплаха за нашата национална сигурност; че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин, както и за сключването на консултантски договор за 5 000 лв. на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма – на обвиняемите Бобокови“, каза още Гешев.

„Не е наш кадрови проблем, че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от българското разузнаване, от Държавна агенция "Разузнаване", като същите са класифицирани като държавна тайна от същото, както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност и намиращи се извън територията на България“, посочи той.

„Това, че Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи при първоначален разпит, а по-късно е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура. Единственото, което я интересува в случаите, е наличието или липсата на доказателства, включително и такива, засягащи националната ни сигурност“, категоричен бе обвинител номер 1.

Гешев: Прокуратурата назначава проверка на министъра на културата

„Няма да коментирам намерените вчера при претърсване на дома на бившия ръководител на архива на Министерствто на вътрешните работи 5 кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали с гриф „секретно“/“строго секретно с особена важност“, както и оперативен план от 2012г. за извършване на действия спрямо лице, което вие медиите наричате Златко Баретата“

„Мога да уверя българското общество, че ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването и не представлява заплаха за националната сигурност", категоричен бе Гешев.

И допълни: "Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с думата "президент", трябва да каже знаел ли е за описаните от мен доказателства и какво иска - светлина или тъмнина в президентската институция, както и да посочи, ако желае, къде в Конституцията е регламентиран имунитет от наказателно преследване за извършени престъпления от служителите му".

„Единственият недосегаем човек в страната според Конституцията е президента. Ще изчакаме и ще уважим решението на Конституционния съд за неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от Антикорупционната комисия", заяви още главният прокурор. 

ЦЯЛОТО ИЗЯВЛЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.