Той поясни, че Европейската комисия ще обсъди през февруари догодина първите последици от новата действителност в отношенията от двете страни на Ламанша

„Преговорите между ЕС и Великобритатия за бъдещите им взаимоотношения не са лесни. Държави, региони и индустрии ще бъдат тежко засегнати след 2021 година, независимо дали ще има споразумение или не”. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той добави, че са необходими 5 милиарда евро "резерв за приспособяване непредвидени последици" от напускането на Обединеното кралство. По думите му Европейската комисия ще обсъди през февруари догодина първите последици от новата действителност в отношенията от двете страни на Ламанша и че тези пари може да бъдат използвани за най-пострадалите страни в Европа.

Доскоро преговорите за Brexit бяха замрели поради разногласия за риболова, гаранциите за честна конкуренция и др. Британският премиер Борис Джонсън се стреми към по-малко обвързващ търговски договор с континента, докато ЕС желае запазването на близки връзки в много сфери, включително сигурността. Състоялите се тази седмица разговори в Лондон не доведоха до пробив и диалогът трябва да продължи следващата седмица в Брюксел.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.