Демонстрациите са политически - както на партии от парламента, така и на извънпарламентарни формации

Политически скандал разтресе държавата. Напрежението между премиера и президента ескалира след вчерашната акция на „Дондуков” 2 и казуса с НСО. В словесната битка се включи и главният прокурор. Иван Гешев обяви, че президентът оказал „безпрецедентен натиск върху обвинението”.

 

На този фон, напрежението на улицата продължава. Протести блокираха София в петък вечерта. Стигна се и до напрежение между полицията и протестиращите - имаше два ареста, както и опит да се пробие полицейския кордон. Демонстрациите са политически - както на партии от парламента, така и на извънпарламентарни формации. От ГЕРБ обявиха, че излизат да защитят правителството, а от БСП се заканиха да докарат "Бузлуджа" на жълтите павета.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За втора поредна вечер държавният глава Румен Радев излезе при демонстрантите, събрали се пред президентството в негова подкрепа.

 

Протестиращите се обявиха против главния прокурор Иван Гешев и правителството. Причината – извършеното разследване срещу двама съветници на Румен Радев – Пламен Узунов и Илия Милушев, за които стана ясно, че са изнасяли класифицирана информация.

„Няма да се делим! Не сме тук, защото сме еднакви. Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни. Имаме ясно кредо – свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Да кажем „не” на политическите репресии и на произвола, на популизма, който убива правовата държава“, заяви Радев.

„България не е собственост на олигарсите – тя е за всички нас. Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване“, каза още президентът. И допълни: „Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи“.

Сред протестиращите имаше и представители на БСП, ДСБ и „Да, България“.

Радев пред протестиращите: България не е собственост на олигарсите

В 19 часа на контрапортест излязоха активисти на ГЕРБ от цялата страна в защита на премиера Бойко Борисов и легитимно избрания кабинет. Демонстрацията започна под прозорците на властта. 

За протеста имаше организация и с автобуси от Бургас, които дойдоха на жълтите павета. Призив за протеста беше даден по-рано през деня и в социалните мрежи, а депутатът Маноил Манев каза, че президентът бил разединител на обществото.

"Тук са хора, които не са само членове на ГЕРБ, а искат да подкрепят демократично избраното правителство", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

По думите й това не е контрапротест. "Това е митинг в подкрепа на правителството. Контрапротести бяха протестите през 2013 г. Ние няма от какво да се срамуваме, ние като български граждани сме тук, за да ги подкрепим – тези 22 министри, които неуморно работят за България. Тук сме народни представители, членове на ГЕРБ, симпатизанти и граждани, които вярват на правителството“, каза още тя.

"Искаме да се чуе нашият глас, защото не може нещата да се представят едностранно от другия край. Президентът оглавява протести и търси сигурно политически проект. Това може да стане, разбира се, но не докато е президент. Той се изявява като по-голяма опозиция от г-жа Нинова. Нека да се разберат. Опозицията е слаба. Хората искат държават да върви напред", категорична бе Караянчева.

На фона на двата протеста дойде и новината, че България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. 

Премиерът Бойко Борисов излезе при протестиращите пред Министерския съвет. "На този ден, в който България е приета в чакалнята на еврозоната, трябва да сме заедно с президента Радев, да се радваме, а не да ни разделя полиция", каза той.

"Вместо да викате "Оставка" за Радев, викайте "Единство". Благодаря ви, че сте тук. Днес трябваше да бъдем заедно - и управляващи, и опозиция. Вие не бъдете като тях. Само обединени можем да вървим напред. Не се поддавайте на провокации", допълни той.

По-късно групата протестиращите пред президентството опитаха да спрат автобусите с протестиращи от другата група. Стигна се и до хвърляне на камъни срещу превозните средства. Жива верига от полиция обаче предотврати сблъсъка.

Групата протестиращи се отправи към паметника на Васил Левски, откъдето автобуси с протестиращи трябваше да се изтеглят от площада пред храм-паметник "Александър Невски".

По-късно протестиращите пред президентството блокираха "Орлов мост" за втора поредна вечер. Тогава там нямаше полицейско присъствие. 

Протестиращите, които се бяха събрали пред "Александър Невски", малко след 21 часа се отправиха по бул. "Дондуков" в посока Министерския съвет. Те заявиха, че протестират срещу властта от всякакви "политически цветове" и се заканиха на следващия протест да бъдат по-организирани.

Малко след това групи протестиращи влязоха в остър сблъсък с полицията в района между булевардите "Раковски" и "Дондуков". Демонстрантите блокираха изцяло движението на кръстовището. Бяха спрени дори и трамваите. Полицията опита да разпръсне множеството.

На място имаше органи на реда, които са въоръжени. Те бяха подготвени, ако напрежението ескалира. Недоволството на протестиращите обаче продължи да бъде водещо и те не се вслушваха в думите на полицията.

Протестиращите пред "Орлов мост" се разделиха на две. Едната половина се отправи пред Народното събрание, а другите - към сградата на Българската национална телевизия.

А кордон от полиция пренасочваше протестиращите в района на Националната библиотека.

По-късно в района между булевардите "Раковски" и "Дондуков" протестиращите пропуснаха трамваите, но замерваха с бутилки автобуси с демонстранти от протеста пред Министерския съвет. Полицията арестува двама души от протестиращите след тази провокация. 

Вторият арест беше посрещнат с бурни скандирания от страна на демонстрантите.

Един от демонстрантите разказа пред NOVA, че е бил бит след като е казал лоши думи за БСП. Не успя да посочи обаче от коя част от протестиращите е бил нападнат.

Междувременно от ГЕРБ в декларация призоваха за мирни действия. Те съобщиха, че два от автобусите с протестиращи в тяхна подкрепа са били повредени. От управляващата партия осъдиха подобни действия.

ГЕРБ се обърнаха към президента Радев с призив да прекрати протестите, които огласи. Ако не го направи, от партията ще считат, че той стои зад тези провокативни действия и ще го държат отговорен

"Нито един от протестиращите при нас не хвърли нито камък, нито бутилка. Тези, които започнаха провокации, бяха хората на Радев. Според мен, сред тях има провокатори на олигарски, които се намират извън България", заяви Тома Бикова за NOVA.

Според него лидерството на митинга на ГЕРБ е направило така, че хората да не вандалстват по улиците. Той изрази надежда полицаите да се справят с недоволството. "Смятам, че България е изправена пред криза от недоволство, от което никой няма да спечели", каза още депутатът от ГЕРБ.

Той заяви, че политически дебат трябва да се води свободно, но в рамките на институциите.
"Когато политическия дебат излезе на улицата, обществото става разединено. От подобни ситуации и безредици печели най-много криминалният контингент. Можем сами да си направим сметката", каза Биков. 

Депутатът от ГЕРБ подчерта, че не вини протестиращите, защото те имат право да изразят мнението си. Той хвърли вината върху "поставени лица", които са имали за цел да опорочат протеста.

Минути преди 22 часа протестиращите се завърнаха пред Министерския съвет. На място има засилено полицейско присъствие.

"Не съм доволен от управлението, за което съм гласувал. Никога не съм гласувал за БСП или Радев. Управляващите са престъпници. Никой да не мърда оттук, докато управляващите не подадат оставка", призова един от протестиращите, който бе категоричен, че демонстрацията е мирна и не се цели провокация.

Междувременно в официална позиция от президентството заявиха: "Управляващите дължат отговор на целия народ за вихрещата се корупция и проваленото си управление". Това заявиха в официална позиция от президентството.

"Призивът на държавния глава към гражданите беше категорично ясен: "Не бъдете в никакъв случай агресивни към нашите братя и сестри, които са от другия край. Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и принудата. Убеден съм, че те ще го направят скоро", написаха още от институцията.

Малко преди 23 часа, след опит за пробиване на полицейския кордон, заваляха стъклени бутилки. Имаше и ранени полицаи. Около петима души бяха арестувани. След това протестиращите бяха изтласкани от полицията от "Дондуков" 1. 

Репортери: Ивомира Пехливанова, Наталия Герджикова, Благой Цицелков, Стоян Нешев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.