Най-висшият административен съд на Турция взе решение, което дава зелена светлина на идеята на президента Реджеп Ердоган

Храмът "Света София" в Истанбул става отново джамия. Най-висшият административен съд на Турция взе решение, което дава зелена светлина на тази идея на президента Реджеп Ердоган. Само час по-късно, държавният глава подписа съответния указ. Хилядолетният храм до момента беше музей, а смяната на статута му, се посреща с критики както от православните християни, така и от съединените щати и ООН.

Съдът реши, че указа, с който основателя на модерната турска държава Кемал Ататюрк превръща „Света София” в музей, е незаконен. Така се отваря пътя пред стремежа древния храм отново да бъде превърнат в джамия.

Темата е много чувствителна за православните християни. Векове наред храма е бил център на православния свят. Русия и Гърция са сред държавите, които вече се изказаха срещу намеренията на Турция. "Превръщането на Света София в джамия ще разочарова милиони християни по света”, каза Вселенският патриарх Вартоломей.

Освен чисто религиозния аспект, „Света София” е в списъка на ЮНЕСКО със световно културно наследство. Агенцията на ООН вече обяви, че ако Турция превърне многовековния храм в джамия, статутът му в ЮНЕСКО ще бъде преразгледан.

„Света София” е била християнска църква 900 години. През по-голямата част от този период, храмът е център на православния свят, а няколко десетилетия е бил римокатолическа катедрала, след превземането на града от кръстоносците. Когато османските турци превземат Константинопол, те правят от Света София джамия и строят минаретата, които можем да видим и днес. Като храм на исляма древната постройка функционира близо 500 години. Кемал Ататюрк я превръща в музей през 30-те години на миналия век, като един от символите на новата, светска република.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.