"Опитваме се да не взимаме страна", поясни той

„Не пазим нито една политическа сила, а българските институции. За нас няма значение кой е министър-председател, кой е президент. Ние получаваме заплати, за да пазим обществения ред. МВР не действа политически, действа професионално". Това заяви по време на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

„Снощи всички бяхте свидетели на протестите. Предната вечер всичко протече спокойно. Снощи имаше два митинга – нямаше проблем до едно време. Колегите бяха взели мерки. Имаше хора обаче, които бяха отишли с точно определена задача. Категорично казвам, че всичко беше предварително подготвено. Имаше информация, че ще има платени хора. Не искам да обвинявам никого.  Знаете, че стоя далеч от политиката. Опитвам се да не взимам страна. Какво ли не видях в социалните мрежи – "полицаите ни пребиват, полицаите ни пречат". Само искам да кажа,че органите на реда бяха инструктирани да не използват физическа сила.  Те имат богат професионален опит", каза още Иванов.

Напрежението в парк "Росенец" ескалира, протестиращи влязоха в сблъсък с полицията (ВИДЕО)

„Знаем, че довечера искат да изкарат още повече хора. Българската полиция не е враг на народа. Снощи да видяхте оборудван полицай,  докато не ги нападнаха? Те бяха заливани със спирт, замеряха ги с бутилки”, поясни Иванов. 

„Всичко беше в насока, че полицията е виновна. Ще ви покажа клипове да видите как нападаха органите на реда. Ако някой полицай е сбъркал, ще си понесе отговорността”, каза още Иванов.

„В „Росенец” е същото. Две групи на две политически сили. Не ги пускаме, защото ще се сбият. Тогава ние сме виновни. Моята оставка е лесно да бъде приета. Защо трябва МВР да са виновни? Да не мислите, че на тези момчета им е лесно?”, попита главният секретар на МВР.

ГЕРБ: Шпицкомандите на Божков превзеха протеста, отговорността е на Радев (ВИДЕО)

„Има избори. Утре като дойде някой друг на власт, тези полицаи пак ще са на улицата. Те пазят държавата. Нека всички да го разберат. Никой от полицаите нямат нищо против мирно протестиращите хора”, категоричен бе Иванов.

„Имахме информация, че са предлагали различни суми, за да има ескалация на напрежението. Минимумът е 40 лв. Това са хора,които притежават страхотен финансов ресурс. Няма да хвърлям напразни обвинения. Доста неща от събитията се финансират извън пределите на България”, заключи Иванов.

„Бяхме на съвещание на премиера. Той разпореди да настояваме да се свика комисия и да се вземе решение по сваляне на охраната на г-н Доган и г-н Пеевски. Пак по негово разпореждане задържаните лица в „Росенец” са освободени, като  са им съставени протоколи да не нарушават обществения ред. След като Борисов преценява, аз ще поискам оставката на директора на Областна дирекция на МВР в Бургас ”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

На брифинга стана ясно, че на снощния протест в центъра на София има 18 задържани и трима ранени полицаи. 

Един от пострадалите е Троян Златков. Опитал се да спре ексцесиите, когато пътят автобусите със симпатизанти на ГЕРБ бил попречен.

„Счупени са ми пръстите, пострадах, докато се опитахме да обезопасим автобусите. Паднах при сблъсък с гражданите, които се опитаха да ни попречат да стигнем по всякакъв начин”, разказа мъжът.

В същото време започна и проверка на клип в социалните мрежи, за който се твърди, че показва полицейско насилие.

Часове преди новият протест за травмите си разказаха и  колегите на полицай  Златков.

„Бях ударен от кафява бирена бутилка. Виждах и човекът, който я хвърли, но до последно стояхме в кордона, без да настъпваме напред и без да отстъпваме назад”, разказа Кирил Петков.

„Докато се опитваме да ги задържим и да изтласкаме в другата посока, усетих удар в областта на коляното, отзад в гръб”, разказа Иван Балкански.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.