Сблъсъкът на Христо Иванов със службата създаде напрежение между институциите

Почетният председател на ДПС – Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски се отказаха от държавната охрана поради недоверие в принципала на службата. Румен Радев употреби политически НСО, компрометирайки професионалната роля на службата. Това се казва в официална позиция на Движението за права и свободи.

Сблъсъкът на Христо Иванов със служители на НСО пред парк „Росенец” създаде напрежение между институциите. На преден план излезе дилемата кой упражнява контрол върху НСО, има ли правомощия президентът, намесва ли се изпълнителната власт в управлението на службата и кой решава кого да пазят НСО.

„Приетият през 2015 г. Закон за НСО на практика отне правомощията на президента. Ако някои не могат или не искат, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон”, заяви Румен Радев.

Ответната реакция на изпълнителната власт след изявлението на Радев не закъсня. „Президентът еднолично носи отговорност и с назначаването на НСО той вменява тези функции за него. Това означава подготовката, подбора, обучението на всички свои служители”, посочи премиерът Борисов.

За да няма размиване на отговорност, по предложение на премиера Бойко Борисов, управляващите внесоха промени в Закона за НСО - началникът на службата да решава кой и как да бъде пазен, извън държавниците със задължителна охрана, но под контрола на президента.

„Решението дали да се охранява дадено лице, или да не се охранява, защото това освен право е и отговорност. Отговорност е ако се вземе решение да се охранява, но не по-малка степен е отговорност е и ако се вземе отговорност да не се охранява и недай си боже нещо се случи. Това решение да го взема началникът на НСО и да бъде препотвърждаван от президента, тъй като той иска да има тези правомощия”, смята председателят на Комисията за контрол на службите Димитър Лазаров.

Законът е изпратен до всички засегнати страни за становище. В същото време покрай НСО напрежението ескалира. Причината - от службата са изпратили писмо до кабинета, с което искали да се забрани достъпът до парк „Росенец” по вода и суша от 10 юли до 15 септември.

„Когато го направят, изпълнявайки закона, ще излезе пак президентът Радев и ще каже „Ето, аз ви казах, нали видяхте? В единия ден той призова НСО да направи, каквото счита за правилно, на другия ден НСО ни прати това писмо, което ние трябва да изпълним и то до 15 септември”, добави премиерът. 

Целта според премиера е да излезе, че правителството брани имота на почетния председател на ДПС.

„Представете си - Каракачанов изкарва военни кораби и ги нарежда, как звучи? Патриотът - за неговата партия. Съответно МВР, в лицето на Младен Маринов, изкарва гранични катери и почва с мегафоните да казва: „Моля, напуснете еди какво си, в противен случай ще има глоби, актове, сила, изпълнява закона”. В същото време стоят от лодките с телефоните и снимат. И какво излиза - че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали? Добре ли са го измислили?”, попита Борисов. 

Малко по-късно президентът поиска и получи оставката на началника на НСО генерал Красимир Станчев.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски сами се отказаха от охраната си от НСО. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.