Причините за исканата оставка е полицейското насилие упражнено на протестите, заявиха от обединението

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Причините за исканата оставка е полицейското насилие упражнено на протестите, заявиха те.

Двамата предупредиха, че ако Маринов не изпълни искането им, симпатизантите на организацията ще се съберат пред МВР тази вечер в знак на протест.

„Още днес настояваме вътрешният министър Младен Маринов да подаде оставка. Ако той не я подаде - министър-председателят да му я вземе и да я внесе в парламента. Има тежко полицейско насилие над протестиращи. Млади хора бяха пребити в центъра на София и захвърлени по болниците без да се съобщи на близките им какво е състоянието им, защото били задържани. Това е безобразие и трябва да се носи политическа отговорност”, заяви Атанас Атанасов.

От "Демократична България" предлагат още да се реформира Висшият съдебен съвет (ВСС), който да остане административен и кадрови орган само за съдиите; главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство три пети, така че да не може отделна политическа сила да си назначи прокурор; да бъде създадена възможност за законодателна гражданска инициатива, позволяваща на 10 000 граждани да предлагат пряко законодателни промени без посредничеството на политически партии, както и създаването на анкетни комисии само от опозицията; лустрация чрез промени в конституцията и електронно гласуване, а като алтернатива - гласуване по пощата, така че повече граждани и българите зад граница да могат да участват на изборите и да вземат публичните дела в ръцете си.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.