"Механизмът за сътрудничество и проверка е нашето средство да следим положението с върховенството на закона", заяви говорител на ЕК

Няма да коментираме събитията в България. Това заяви днес на пресконференция говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с обстановката у нас от последните дни, предава БТА. 

ЕЦБ: България и Хърватия имат още работа, преди да се присъединят към еврото

“Колкото до отношението на ЕС и на ЕК по въпроса с върховенството на закона в България и други страни, прилагаме механизма за сътрудничество и проверка. Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България”, добави говорителят. 

"Нищо не се е променило по този въпрос. Очите ни със сигурност не са "широко затворени", посочи той. 

Президентът поиска оставката на правителството и главния прокурор

Припомняме, че в събота президентът Румен Радев направи обръщение към народа. В него той поиска оставката на правителството и на главния прокурор, и заяви: “Мафиотизацията на управлението накара свободолюбивите българи от всички възрасти да издигнат искания за законност. Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да ни гледа с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България към безизходица. Призовавам органите на реда да се придържат към закона”. 

Ден по-рано пък по време на протеста пред президентството, Радев каза: „Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.