За това как Япония се справя с епидемията разказва писателката и дипломат Юлияна Антонова

Япония се дава като пример в борбата с коронавируса. Там също се наблюдава ръст на новозаразените, но с много по-бавен темп. Освен пандемията сега страната трябва да се справя и с невиждани наводнения – евакуираните са милиони.

Япония действа умно – систематизирано и спокойно. Така накратко писателката и дипломат Юлияна Антонова описва причината, поради която близката до Китай азиатска държава регистрира сред най-ниските нива на смъртност заради коронавирус.

159 нови случая на коронавирус у нас

В 127-милионната Япония потвърдените случаи са над 20 хил и 100, но до фатален край се е стигнало за 980 души. По данни на универистета „Джонс Хопкинс смъртността на 100 000 души е 0,72. За сравнение в Обединеното кралство е 59,88 пункта. „Япония не е страната, която се е справила с пандемията. Но много методично действа”, пояснява Антонова.

Авторът на книгите „Моши, моши, Япония” и „Уки, уки, Япония” е работила повече от 10 години в българското посолство там и има наблюдения над начина, по който японците действат при кризи. Обяснява метафорично – ако някой си разбира от работата, местните го наричат „сенсей” – учител. „И когато един сенсей каже нещо, хората се вслушват. Защото те разбират наистина, че това е информация, която идва от човек, който знае повече от другия . Няма място за импровизации – ами аз съм прочела еди-какво си в еди-кой си сайт. Или някой съсед нещо ми е разказал”, коментира Юлияна Антонова.

В Япония разпоредбите се спазват и то без да има глоби. Например препоръката за носене на маски - разбирането е, че човек трябва да носи такава, за да предпази останалите, а не себе си. Сега хит на пазара са маски с по-лека материя, които са по-проветливи. „Даже изпратих няколко на приятели в България.  Маските продължават да се носят, това е първото условие. Те не са задължителни. Никой не казва носете, защото иначе ще има глоби, както в някои страни”, каза още тя.

ЗАРАДИ ЗАВРЪЩАНЕТО НА КОРОНАВИРУСА: Калифорния разпореди обща карантина

Според Юлияна Антонова в много страни е настъпил синдромът на „умората от предпазливост”.

Сега в страна на изгряващото слънце се отчита по около 200 случая на денонощие, което не е много като се има предвид, че през април ново заразените са стигали до 700 души за 24 часа. Все пак правителството в страната предупреждава за евентуална втора вълна. Но не и за по-строги мерки.

За да не се плаща в буквален смисъл непосилна цена от малкия бизнес и гражданите, японското правителство е раздало и финансови помощи.

Десетки хиляди полицаи, войници и пожарникари бяха мобилизирани да помагат на населението за евакуацията или да издирват изчезнали. И замисляйки се на тези бедствия Юлияна си дава сметка, че човек трябва да се опива да минимизира поне бедите, които са предвидими, бъдейки предпазлив. И цитира друга японска поговорка - „Големите нещастия произхождат от малките причини”.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.