Мария и Моника пътували към Бургас

Две момичета са първите оказали помощ след тежката катастрофа на магистрала “Тракия”. Минути, след като тирът с турска регистрация къса мантинелата, навлиза в насрещното и помита куп коли. В този момент Моника Димитрова и Мария Велкова пътуват към Бургас. И двете са с медицинско образование и мечтаят да работят като лекари. А случаят е буквално полева тренировка.

 „Беше все едно е от някакъв страшен филм, просто на магистралата нямаше движение, имаше хора, излезли от колите, всички крещяха, плакаха. Това е ситуация, която човек не може да си представи,че може да се случи”, разказа Моника.

Транспортират към "Пирогов" детето, пострадало на АМ "Тракия"

Двете момичета реагират бързо, слагат маска и хукват към останките от премазани автомобили.

„Видях че има човек който беше затиснат под една от колите, което за мен значеше че трудно ние в този момент бихме могли да помогнем с нещо. Другия човек беше в една от колите, но при него отиде лекар”, разказа Мария.

Оказва се че премазаният мъж е шофьорът на тира.

„За жалост починалите бяха повече от оцелелите и ние решихме да се фокусираме към оцелялата жена, на която всъщност можехме адекватно да помогнем. Камионът димеше и след това се запали, докато ние бяхме точно до него. И просто изместихме тази жена от другата страна”, обясни Моника.

Състоянието на 2-годишното дете, пострадало при катастрофата на "Тракия", остава критично

След преживения ужас, който не се учи от учебниците, двете момичета са убедени, че изборът им да спасяват животи е правилен.

Репортер: Елена Танева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.