НСТС постигна съгласие за част от новите предложения

Националният съвет за триастранно сътрудничество подкрепи предложенията за промени в Кодекса на труда. Останаха обаче основните спорни въпроси между работодатели и синдикати. Те са свързани с прилагането на едноднвени трудови договори, сумираното работно време и увеличаване на допустимия извънреден труд от 150 на 300 часа, но само при договорка между работодатели и синдикати в бранша.Всички подкрепиха идеята за гарантиране на възможността трудовите договори на учителите да не бъдат прекратявани едностранно до пенсиониране. Обединиха се и около това времето, в което бременни или трудоустроени хора нямат подходяща среда за работа във фирмата, да се признава за стаж. 

"Това, което е прието от всички, е възможността за една и съща работа между един и същи работник и работодател да се сключва трудов договор за работа през определени дни в месеца. По-голямата част от социалните партньори, без КТ "Подкрепа", приемат включването на тютюнопроизводителите в обхвата на лицата, които имат възможност да сключват еднодневни трудови договори", обясни социалният министър Деница Сачева. 

При част от точките обаче така и не се стигна до общо решение.

"Те са относно предложения механизъм за сумираното изчисляване на работното време, увеличаване на допустимия извънреден труд до 300 часа на година, възожността за разпростиране на колективния трудов договор във всички предприятия от бранша", каза зам.-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова. 
Извънредните работни часове се превърнаха в основен спор между работодатели и синдикати.

"Увеличаването на срока за полагане на сумирано работно времеще доведе до още по-голямо изтощаване на бългрския работник, което ще даде още по-голяма възможност за полагане на извънреден труд, който не се заплаща. Алтернативата е цената на извънредния труд да се увеличи 4 пъти", каза Ваня Григорова от Кт  "Подкрепа".

"Решенията трябва да се взимат в предприятията, ако и работници, и работодатели са съгласни с дадено действие, защо някой чиновник от жълтите плочки трябва да им забранява да работят?", каза Васил Велев от АИКБ. 

В момента тече общественото обсъждане на законопроекта. Той ще бъде внесен за разглеждане в Министерски съвет до 22 юли.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.