Това обяви президентът на САЩ пред журналисти

Доналд Тръмп подписа закон, насочен срещу действията на Китай в Хонконг. Президентът на Съединените щати каза пред репортери в Белия дом, че взима мерки в две направления.

Тръмп организира международен натиск срещу Китай

Първото е да се отнеме специалният статут на Хонконг в областта на търговията и финансите. Второто е да се наложат санкции срещу китайски държавни служители, отговорни за нарушаването на автономията на бившата британска колония.

Мерките, обявени от Тръмп, са сред малкото теми, по които демократите и републиканците са на едно мнение. Те са предизвикани от приетия наскоро в Пекин Закон за националната сигурност. Според Вашингтон той отнема автономията на Хонконг и нарушава договорите, подписани от Китай за да си върне територията от Великобритания.

Тръмп: Коронавирусът е много лош подарък от Китай

"Подписах закон, както и указ, които държат Китай отговорни за потисническите им действия срещу народа на Хонконг. Законът, който подписах беше приет единодушно в Конгреса. Той дава на моята администрация нови, мощни инструменти, с които да потърси отговорност на личностите и организациите, замесени в отнемането на свободите в Хонконг. Всички гледаме какво става там. Положението не е добро", заяви Тръмп

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.