Доколко достоверна е тази информация?

Гръцки телевизионен канал разпространи информация че на граничен пункт „Кулата” се продават фалшиви PCR тестове за COVID-19.

Влизаме в Гърция само с преведен на английски резултат от PCR тест

Кореспондентът на NOVA в южната ни съседка - Бойка Атанасова, посочи, че в репортаж на местна медия се съобщава, че на пункта тестовете се търгуват за 40 евро, направени са в несертифицирана лаборатория и резултатите са написани на кирилица.

„От събота, когато беше обнародвана новата заповед за преминаването на границата с отрицателни PCR тестове, правителството обяви, че те ще бъдат само от сертифицирани лаборатории и на английски език. За мен това е един голям пропуск в новината и смятам, че тази информация е малко пресилена”, смята кореспондентът ни.

Дълги опашки се извиха пред лабораториите в София

Тя допълни, че гръцките медии вече говорят дори за фабрики за производство на фалшиви тестове.

Гръцкият здравен министър също е изразил мнение по темата. Той е заявил, че ако наистина съществуват фалшиви тестове и се увеличи броят на заболяванията, тогава, независимо от разпоредбата за влизане с отрицателни PCR тестове, отново ще се наложи на границата да се взимат проби от туристите.

Информация: Бойка Атанасова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.