Това става след проверка, възложена от ВАП на ДНСК

Предстои спиране на строителството на жилищни сгради от „Нове Хоумс“ АД след проверка, възложена от Върховната административна прокуратура на Дирекцията национален строителен контрол. В началото на юни ВАП сезира началника на ДНСК и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на строителството в комплекс „Нове Хоумс“ на жилищни сгради с цел продажба на адрес: гр. София, бул. „Цар Борис III" № 126, съобщават от държавното обвинение. 

В хода на проверката от ДНСК са установили, че не са изпълнени специалните изискванията за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част „Архитектура“ жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи, без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

На база направените констатации ДНСК е предприела действия по провеждане на процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. „Славия“ гр. София. Предстои издаване и на мотивирана заповед, уточняват от прокуратурата. 

Актът е връчен на 14.07.2020г., за което ВАП е уведомена от ДНСК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.