Това е петият пореден опит на опозицията да свали правителството

БСП внесе вот на недоверие срещу правителството на тема корупция. За втори път левицата атакува кабинета с тези мотиви.  А това е петият вот на недоверие срещу управляващите в рамките на сегашния им мандат.

Вотът беше внесен около 14 часа днес в присъствието на симпатизанти на БСП, дошли сутринта и по обед пред сградата на парламента. И въпреки че за втори път партията атакува правителството на тема корупция, от левицата заявиха, че мотивите са по-различни. Управляващите пък са категорични, че вотът на недоверие не ги притеснява, а от ДПС ще оформят официална позиция, след като се съберат на заседание на парламентарната група. На нея ще обсъдят вота.

Втори опит прави БСП да свали правителството заради корупция. Преди две години левицата отново внесе вот на недоверия по същата тема. „Различното в този вот е, че  не просто ще дадем десетките примери за корупцията на властта, а ще представим механизми и пипала, през които е създадена паралелната държава”, коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За управляващите мотивите на БСП по вота на недоверие на тема корупция са несъстоятелни. „Нямаме никакви притеснения по отношение на внесения вот на недоверие. Аргумиентите които от БСП изложиха и тогава бяха несъставоятелни и не мина”, коментира Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Към днешна дата ДПС не е обсъдило позицията си по вота на недоверие. „ще имаме заседание на парламентарната група  и ще вземем нашето решение по въпроса”, поясни Джейхан Ибрямов.

Социалистите обаче са категорични, че мнозинството не бива повече да управлява. „Единственото съгласие, което имаме с управляващите е незабавната му оставка и поемането на управлението от умни,  млади и честни хора”, заяви Корнелия Нинова.

„Очакваме националноотговорните и разумните политици и партии да подкрепят правителството. Ако БСП са толкова загрижени нека погледнат първо себе си и започнат промяната от собствените си редици”, каза Даниела Дариткова.

Дебатите и гласуването на вота на недоверие ще са следващата седмица, най-късно в сряда.

Нинова: Нека се обединим около идеите и хората, които няма да се огънат, за да ги реализират

 

 

 А по информация на NOVA днес след заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов е свикал извънредна среща, на която е предложил пет варианта за изход от ситуацията.

Варинат 1: Незабавно подаване на оставка. Този вариант е определен като рисков заради репресии от страна на служебен кабинет, назначен от президента и опасност от спиране на важни енергийни и инфраструктурни проекти

Вариант 2: След преодоляване на вота на недоверие, ГЕРБ внасят вот на доверие в парламента и се самосвалят. Според правилата следва връчване на мандати за съставяне на кабинет. При приемането на мандата, като най-голяма политическа сила, ГЕРБ предлагат създаването на експертен кабинет без премиера Бойко Борисов и без министри от сегашния.

Вариант 3: След преодоляване на вота на недоверие, Борисов влиза в парламента с предложение за подмяна на всички министри, той като премиер излиза в отпуска до края на мандата, а вицепремиер поема функциите му.

Вариант 4: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие, самосваляне и изпълнение на идеите, които е получил в нощта на погрома над Партийния дом от леви и десни. Те предложили експерти с условието Борисов да не е премиер.

Вариант 5: Преодоляване на вота на недоверие, внасяне на вот на доверие от страна на ГЕРБ, самосваляне от власт. А когато президентът връчва мандатите за съставяне на кабинет, ГЕРБ ще откажат своя и ще настояват вторият мандат, който по правило е за БСП, да бъде връчен на Корнелия Нинова и тя да състави правителство и да каже с кого ще управлява.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.