Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, каза Айлин Секизкьок

"В никакъв случай архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя". Това заяви на пресконференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя направи среща с медиите по повод четвъртата годишнина от осуетения опит за преврат в родината й. 

Християнските мозайки и стенописи в "Света София" ще се покриват за молитвите на мюсюлманите

„Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите в "Св. София". Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма”, посочи посланик Секизкьок в отговор на въпрос, свързан с промяната на статута на "Света София" в Истанбул и превръщането й от музей в джамия.

По думите на Секизкьок това по никакъв начин няма да повлияе на статута, който "Св. София" заема в списъка на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за богослужение и подготовката за това вече е в ход.

ЕС е против превръщането на "Света София" в джамия

Мерките, които ще се предприемат, ще дадат възможност от една страна на туристите спокойно да посещават храма, както преди, а от друга страна - богомолците да извършват петдневна молитва, обясни турският дипломат.

Тя определи храма като бисер, реликва - както за Турция, така и за целия свят. 

„Ако не бяхме показали това чувствително отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това състояние”, каза посланик Секизкьок.

Световният съвет на църквите: Ердоган да преразгледа решението за „Св. София”

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.