"Целта ни е да се намали рискът от едновременната действие на COVID-19 и сезонния грип през есента", каза Маргаритис Схинас, заместник-председател на ЕК

Противогрипната ваксинация тази година в страните от Европейския съюз да започне по-рано и с по-широк обхват. това призоваха от европейската комисия. От там обявиха още и необходимите действия за подготовка при евентуална втора вълна на COVID-19. Целта на по-ранната ваксинация е да се намалят рисковете от едновременни епидемии от грип и COVID-19 през есента. препоръката на еврокомисията е правителствата на държавите от съюза да изтеглят ваксинацията против грип през лятото.

"Целта ни е да се намали рискът от едновременната действие на COVID-19 и сезонния грип през есента. Това ще бъде първият път, когато тези два цикъла ще съвпаднат”, каза Маргаритис Схинас, заместник-председател на ЕК.

 „COVID-19 е все още сред нас. Изминахме дълъг досега, но никой не може да предскаже какво предстои оттук нататък. Миналия месец страните членки вдигнаха ограничителните мерки и гражданите се завърнаха към така желаното от всеки ново нормално. И все пак се съобщава за малки и големи локални пикове в страните членки. Подготвеността е от ключово значение, особено преди есенните и зимните месеци. Призоваваме страните членки, но също и европейските граждани да бъдем бдителни и да обединим действията си”, коментира Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.