Днес се проведе коалиционен съвет, на който стана ясно, че чак след това ще има рокади в правителството

Внесеният от БСП вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"  ще се дебатира на извънредно заседание на парламента в понеделник на 20 юли. Промените в правителството ще влязат в Народното събрание след това.

Час преди началото на коалиционния съвет депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски обясни защо са поискани и депозирани оставките на тримата министри.

„Митингът е доста разнороден. Там са различни хора с различни идеи, искания и мнения. Трите оставки са отговор на обвинения, че едва ли не ГЕРБ е свързан с ДПС и тези трима министри са връзката”, коментира той.

От Движението за права и свободи отрекоха подобна хипотеза.

„Това са абсурдни мотиви. Никога ДПС, или който и да е народен представител от нашата група, не е имал връзка с тези министри. Най-малкото ние сме опозиционна политическа партия. Всяка една власт, която усеща края си започва крайни националистически популистически изявления. Абсурдни са твърденията че тримата имат връзка с колегата Делян Пеевски”, каза Джейхан Ибрямов от ДПС.

Рокади в кабинета - след вота на недоверие (ВИДЕО)

Коалиционните партньори от ВМРО не смятат, че оставките ще решат политическата криза.

„Уволненията и искането на оставки, които най-вероятно ще бъдат получени, е ход, който не виждам дали ще помогне или няма да помогне на това управление. Снощи много от протестиращите казаха, че това не е достатъчно“, твърди Александър Сабанов от ВМРО.

 

 

Според БСП решението на премиера е отчаян ход.

„Съжалявам, че го казвам, но на площада никой не е казвал да иска оставка на Горанов или на друг министър. Хората искат оставката на цялото правителство и предсрочни избори”, каза Александър Симов от БПС.

Какво показва разпределението на гласовете при положение, че всички депутати бъдат в пленарната зала? До момента е ясно, че БСП и ДПС ще гласуват „за” оставката на Кабинета. Техните гласове са общо 103. За да мине вотът, обаче, са нужни 121 гласа. Това може да стане възможно с гласовете на ВОЛЯ, които са 11 и независимите 9 депутати. От партията не са решили, как ще гласуват, а Веселин Марешки заяви, че няма да допуснат да бъдат пришити към БСП и ДПС. Със сигурност е ясно, че депутатите на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, които са общо 115, няма да подкрепят вота на недоверие.

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.