Ограниченията са по превантивни причини

Гърция удължи до 31 юли 2020 г. временното ограничаване на всички въздушни, железопътни и сухопътни връзки със Северна Македония, както и забраната за влизане на гръцка територия за лица от Северна Македония, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС. 

Ограниченията са „по превантивни причини за защита на общественото здраве от по-нататъшно разпространение на коронавируса на гръцка територия за периода от 16 юли 2020 г. до 31 юли 2020 г.“

Решението, подписано от министрите на здравеопазването, транспорта и инфраструктурата и морското дело, се отнася до Северна Македония, Албания и Турция. То беше публикувано вчера в Официален вестник на Гърция, като влиза в сила днес.

Забраната не се прилага за: гръцки граждани, лица, които имат разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, както и за превоз на стоки и за влизане на лица по абсолютно необходими професионални причини. Изключение правят също и преминаващи транзит болнични превозни средства от Косово през Северна Македония, които влизат в Гърция за хоспитализиране на пациенти, принадлежащи към дипломатическия, военен или административен персонал на държавите-членки на ЕС и EULEX Косово.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.