Диана Ковачева сезира Конституционния съд за отнемането на шофьорска книжка и спиране на автомобила от движение за неплатени глоби към КАТ

Омбудсманът сезира Конституционния съд за отнемането на шофьорска книжка и спиране на автомобила от движение за неплатени глоби към КАТ.

Според Диана Ковачева налагането на наказанията отнема основни човешки права на гражданите. Тя е на мнение, че отнемането на книжката и свалянето на номерата на колата ограничават свободното придвижване на гражданите и правото им на личен живот. Омбудсманът е сезирал Конституционния съд след множество оплаквания от граждани. Основното е, че са си платили глобите, но в системата на КАТ остават неплатени и това им създава проблеми на границата.

В края на май Роберто Методиев е спрян за рутинна проверка на пътя. „Бях извикан от полицаите, тъй като се оказа, че съм пропуснал да заплатя два фиша, които са по 20 лева от януари месец”, сподели той.

Омбудсманът атакува пред КС спирането на пътуващи на границата заради неплатени глоби

Според закона в такъв случай книжката се отнема до заплащане на санкцията. Както е от месец насам и на граничните ни пунктове. Полицаите посъветвали шофьора да плати онлайн през телефона, за да може да продължи по пътя си. „Съответно аз опитах. Системата на МВР просто крашна и не ми позволи да си платя с карта онлайн глобите. Трябваше доброволно да си предам книжката”, допълни той.

На следващия ден успял да преведе дължимото, но се появил друг проблем. „В КАТ - София ми казаха, че съответно книжката е изпратена в КАТ - Перник и да си я търся там”, каза още Роберто Методиев.

В крайна сметка останал без право да шофира две седмици, въпреки че не бил в нарушение. Заради случаи като този на Роберто омбудсманът смята, че отнемането на книжката за неплатени глоби нарушава правата на гражданите. „Има редица такива случаи. Такива жалби имаме и ние. И по този начин се стига до нарушение на принципа на правовата държава”, коментира Диана Ковачева.

НОВИ ПРАВИЛА НА ГРАНИЦАТА: Ще ни връщат ли за неплатени фишове и актове?

Основно оплакванията до нея са от шофьори, които са имали проблеми на границата. „Когато един човек се намира на границата той очевидно има намерение да напусне и това е негово конституционно право. Не може фискалните интереси на държавата, каквито са събирането на глобите да доминират над конституционното право на гражданите, каквото е правото да напуснеш във всеки момент, личен живот, собственост, придвижване”, допълни общественият защитник.

Според статистиката на КАТ, предоставена на NOVA, за месец и половина на граничните пунктове са връчени близо 33 000 фиша за превишена скорост. Постъпилата сума през ПОС терминалите e над милион и 200 000 лева от дължими над 4 милиона и половина. Не е ясно обаче колко са отнетите книжки и свалените номера на коли по границите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.