Идеята е средствата да отидат за ТЕЦ „Марица изток 2”

Отмяна на търговете за „студения резерв” и замяната им с друг механизъм. Това предвиждат законови промени, които управляващите ще внесат в понеделник в Народното събрание.

Идеята е отпусканите средства, които гарантират енергийната сигурност- да отиват в държавната ТЕЦ „Марица изток 2”. Решението е  взето на коалиционен съвет.

Управляващата коалиция са стигнали до решението след обвинения "за обвързаност с ДПС". Визира се ТЕЦ „Варна”, чийто собственик е почетният  председател на ДПС Ахмед Доган.

Идеята лансира тази сутрин в студиото на "Здравей, България" председателят на НФСБ Валери Сименов. Движението за права и свободи неведнъж е критикувало поведението му, а миналия месец, когато зае място си на заместник-председател напусна залата.

Симеонов: Не сме се вкопчили във властта като маймуни в палма

Заради критики, как се разпределят парите от Студения резерв, коалиционните партньори щели спешно да предприемат действия. Търговете ще бъдат отменени от закона за енергетиката с преходна разпоредба. Това било политическо решение, с което се търсят варианти така да не се предоставят пари на досегашните играчи.

„Студеният резерв ще бъде драстично намален. Минимум 10 пъти. По този начин ще бъдат намалени и сумите, които отиват към ТЕЦ „Варна”, заяви Валери Симеонов.

 „Това щяхме да го направим, но по-късно . И щяхме да го заменим с друг механизъм. Просто го правим по-рано, защото има такова политическо решение. И за да няма спекулации, защото обяснихме пак, че ние досега не раздаваме нищо. Има си търг, в който всеки дава цена, а няма специфични условия, които да варират”, заяви председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов.

Досега такъв механизъм не бил въвеждан, тъй като Европа държи на търговете и конкуренцията.

„С тази промяна в закона ще се предвиди механизъм, който да даде възможност на министъра на енергетиката да упражни свои правомощия и да гарантира сигурността на системата, възлагайки за този преходен период до въвеждането на механизма за капацитет на този, който ще осигури нейната сигурност”, заяви министър Петкова.

Симеонов атакува ДПС и за парк „ Росенец”.

„Декември 2015 година премахнахме тази бариера, която пак е сложена . Декември 2015-та година. Август правосъден министър беше Христо Иванов спомняте ли си го , тогава никой не реагираше за заграбването на територии”, заяви Симеонов.

По думите му първата проверка на РДНСК е показала, че няма необходимите документи за кея на „Росенец”. Движението за права и свободи отказаха коментар.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.