Това реши градският съвет на италианската столица

Градският съвет на Рим гласува да преименува една от концертните зали в италианската столица на композитора Енио Мориконе, който почина на 6 юли, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Зала "Парко дела музика" занапред ще се нарича "Енио Мориконе".

Отиде си гениалният Енио Мориконе

На церемония в залата на Градския съвет в Рим синът на композитора Андреа Мориконе дирижира специален концерт в негова памет, изпълнен от оркестъра на националната академия "Санта Чечилия". Кметицата на Рим Вирджиния Раджи почете творчеството на композитора и каза, че градът "ще продължи да го обича и да го помни с всичко, което е създал".

На церемонията режисьорът Джузепе Торнаторе, чийто филм "Ново кино Парадизо" с музика на Мориконе спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, не успя да сдържи сълзите си, почитайки композитора. Мориконе бе удостоен с награда "Оскар" и за цялостно творчество през 2007 г. и през 2016 г. - за оригинална музика за филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино.

С какво ще запомним Енио Мориконе?

Сред най-запомнящите се и известни филмови мелодии, създадени от Мориконе, са за спагети-уестърна "Добрият, лошият и злият" и за "Имало едно време в Америка". И двата филма са на режисьора Серджо Леоне, съученик на Мориконе от началното училище. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.