Темата коментират представители на БСП, ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и ВОЛЯ

БСП внесе пети вот на недоверие на тема „Корупция”. Какви са нагласите на парламентарните групи и доколко възможно е вотът да бъде успешен, темата коментират представители на БСП, ГЕРБ, „Обединени патриоти”, ДПС и ВОЛЯ. 

Депутатите обсъждат петия вот на недоверие срещу правителството

„Мотивите за вота са очевидни. Само преди три години управляващите се гордееха, че са отхвърлили вота на недоверие за корупция. Три години по-късно изводът на неправителствения сектор е, че България остава на същото място. Прогрес в борбата с корупцията няма. Доводите се трупат всеки ден – от предишния вот до този причините не намаляха, а лавинообразно се увеличиха”, посочи Явор Божанков от БСП за България.

„Не съм съгласен с тезите и доводите на БСП. Смятам, че колегите внасят вот на недоверие просто, за да имат инструмент за участие в протестите и за да не ги обвинят, че са безучастни. Иначе, аз не виждам никаква готовност от страна на БСП, ако отидем на предсрочни избори след 3-4 месеца. Не виждам как ще ги спечели и ако ги – как ще управлява в състоянието, в което се намира. Нашето притеснение не е толкова за вота на недоверие, а за това, че страната все пак е в сложна икономическа ситуация, вследствие на коронавируса и наша отговорност е да направим така, че България да излезе по-бързо и леко от кризата. Относно корупцията – не мисля, че Народното събрание е мястото, в което тя може да бъде преборена радикално”, отговори Тома Биков от ГЕРБ.

БСП внесе вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“

„Това е пети вот, което означава, че столетницата прави пети опит да направи правителство, което ще съсипе държавата. Главният режисьор е в Дубай. Поредният вот ще бъде неуспешен. Столетницата е майката на корупцията и измамите. Това е през всички 30 години”, е позицията на депутата от „Обединени патриоти” Валентин Касабов.

„ДПС има ясна позиция с оглед на това, че ние сме в опозиция в настоящия формат в Народното събрание. Гласували сме на всички вотове. Ние ще представим своите аргументи като наши, за разлика от колегите от БСП. Подкрепяйки вота на недоверие, бих искал да посоча тази разлика. За пореден път от БСП не подходиха за консултации нито с нас, нито с другите опозиционни политически сили”, изтъкна Джевдет Чакъров от ДПС.

Рокади в кабинета - след вота на недоверие (ВИДЕО)

„Още преди четири години Веселин Марешки и ние от ВОЛЯ основахме национално движение за чиста и свята република. То постави като основна своя задача смяната на политическата система. Жалко е, че четири години по-късно хората вече са на улицата със същите искания. Ние от ВОЛЯ категорично подкрепяме доводите им за подмяна на политическата система”, смята Пламен Христов от ВОЛЯ.

Повече за позициите гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.