Това отчитат от социалното министерство

Над 400 са сигналите за насилие над деца от началото на годината. Данните предоставиха за NOVA от социалното министерство. В последните няколко години от ведомството отчитат ръст на случаите с малтретирани в семействата им деца.

През 2018-та получените сигнали за тормоз над деца са 1 061. Година по-късно сигналите са със сто повече. Само за първите пет месеца на тази година има 437 обаждания от страната. Последният случай беше преди дни в Перник, когато 3-годишно момиченце бе унижавано физически и вербално от своята майка.

Какво е обяснението на майката, удряла тригодишната си дъщеря? (ВИДЕО)

Роднини на майката Катя поискаха да останат анонимни, но споделиха, че са ставали свидетели на лошо отношение от страна на 32-годишната жена и към по-голямото ѝ дете. Момиченцето се отглежда от бившия ѝ съпруг. Детето било оставяно с дни при роднини, а майката била в неизвестност. Близките твърдят, че Катя упражнявала физическа агресия и срещу тях. Отскоро имали подозрения, че е попаднала в секта. Самата тя говори за вярата си във Facebook. 

Прокуратурата започна издирване на евентуални свидетели на тормоза над 3-годишното момиченце. Поискана е и справка от личния лекар на детето дали състоянието му е подсказвало, че е жертва на насилие.

За момента момиченцето се чувствало добре в приемното си семейство, заявиха от социалното министерство. Все още обаче не може да се каже колко време ще остане там. „Сега се работи с бащата, с идеята да се провери възможността детето да остане трайно при него. Ако не е възможно това вероятно ще се търсят близки и роднини - баби и дядовци”, уточни социалният министър Деница Сачева.

Опитите на екипа на NOVA да се свърже с бащата бяха неуспешни. Според юристи вината му е не по-малка от тази на майката. „Задължение на този баща е да предприеме нещо. Той можеше да сигнализира институциите. Бащата е този, който трябваше да пусне в мрежата или пред съда на обществото този ужас, за да се вземат някакви мерки. Държавната машина показа, че може да работи светкавично”, посочи адвокат Пламен Борисов.

Експерти са категорични, че малко хора са склонни да подадат сигнал, ако видят дете в риск.  „Има една обща анонимност и всеки се покрива зад факта - това не е моето дете, аз не знам какво се случва, какво провокира родителите и какви могат да бъдат последствията за мен”, обяснява психологът Александра Петрова.

Тенденцията била все повече родители да се чувстват объркани как да отглеждат децата си. „Съвременните нямат ясни модели или пък са жертва на едни много груби и агресивни такива от тяхното детство. Голям процент от родителите са дезориентирани. Не са изградени като идентичност и като зрели личности, за да стават родители”, допълва Петрова. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.