Най-много нови случаи има отново в София - 99

Новите регистрирани случаи на коронавирус за последното денонощие у нас са 325, което е със 129 повече от тези за предишните 24 часа, сочат данни на Единния информационен портал.

Проф. Балтов: При спортуващите има по-голям риск от зараза с COVID-19

Още петима заразени са починали, с което общият им брой става 313 души. Излекуваните до момента са общо 4521, а заболелите от началото на пандемията са 9254 души.

За изминалото денонощие са направени 5 365 теста. Активни в момента остават 4 420 случая.

Най-много нови случаи има отново в София - 99. 50 положителни проби са отчетени в Пловдив и 48 - във Варна.

Опасенията на лекарите са, че ако тенденцията за ръст на новозаразените продължи, то буквално до седмица-две лечебните заведения ще трябва да удвоят капацитета си от легла. Към момента хоспитализираните с COVID-19 в страната пациенти са около 600. Прогнозата е до 10 дни те да станат между 900 и 1 200.

Най-много нови случаи има отново в София - 99. По 50 са положителни проби в Пловдив и Варна.

„Лошата тенденция е, че в най-големите градове се увеличават случаите, което говори, че там вече няма да имаме едно клъстерно разпространение, а отиваме твърдо на дифузно, което ще бъде много трудно за контрол”, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Директорът на най-голямата спешна болница у нас не предвижда излизане от платото до края на месеца.

„За съжаление, ако така продължават нещата в рамките на следващите 10 дни, ще имаме нужда от удвояване на леглата в болниците, които лекуват пациенти с коронавирус. Ще трябва да се увеличи и възможността за реанимационни легла, за да поемат най-тежките случаи”, каза още той.

Докато големите градове са по-подготвени за справяне с инфекцията, то по-малките от сега изпитват трудности. В болницата в Добрич лекуват 17 пациенти с коронавирус, за които се грижат 3-ма лекари на смени.

 „В рамките на 20 дни през юли 24-ма пациенти бяха хоспитализирани. Докато близо три месеца имахме само 8 пациенти. На ръба сме. Утре, ако окапят редиците ни ще става много трудно - там вече прогнозата е неприятна”, каза д-р Светозар Байчев.

„Притеснителното е, че всеки ден откриваме нови случаи. Лятото ще го преживеем някак, но ни чака зима, когато има и други инфекции, когато ще бъде още по-трудно”, коментира Светла Ангелова.

 

 

Препълнено е и отделението за пациенти с COVID-19 в Горна Оряховица. Затова от болницата по спешност разкриха второ. 

„През последните седмици има трайно нарастване на случаите. Това наложи да отделим още легла”, каза директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Горна Оряховица д-р Иван Иванов.

Заради ръста на заразените в Пловдив от областния щаб вече са осигурили нови 46 легла. „Още две болници също се включват. С бройките, които вървим, искам да сме в готовност и да сме сигурни в нашата организация”, заяви областният управител Дани Каназирева.

Добрата новина е, че пловдивската болница "Свети Мина", в която само един лекар се грижеше за 30 болни от коронавирус, е успяла да пребори кризата на кадри.

„Имаме вече двама допълнителни лекари, две сестри допълнителни. Надявам се да успеят да издържат, правим всичко възможно да привлечем и още хора”, каза проф. Петър Петров.

Заради пациент с коронавирус в карловската болница едно от отделенията ще остане под карантина за 24 часа. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.