БСП все още иска оставка на цялото правителство и предсрочни избори

Първи реакции в Народното събрание след обявените промени в кабинета

От БСП реагираха остро на направените промени в кабинета и ги определиха като оцеляване на всяка цена.

Управляващите обаче твърдят, че всеки министър носи оставката със себе си и направените промени ще оздравят правителството.

 

 

Рокадите в кабинета дадоха нов тласък на управляващите. „От ден първи на всеки министър оставката е в неговия джоб. В предстоящите месеци е много важно да се създадат социални и икономически предпоставки, които престоят като последици от пандемията”, заяви транспортният министър Росен Желязков.

Коалиционните партньори ще седнат на масата, за да начертаят план за действие в кризисната ситуация.

„Много се надявам на онези разумни хора които са на улицата и искат промяна на живота на начина, по който живеят. Много се надявам програмата, която ще напишем да намали напрежението в обществото”, каза Александър Сиди от „Обединени патриоти”.

БСП определиха рокадите като имитация и за пореден път поиска предсрочни избори.

„Смятаме, че това е имитация на промяна. Променят се министри, но мафиотският модел остава. 12 пъти са сменяни министри, но всичко продължава постарому. Резултатът от действията на премиера днес е агонията продължава. Правителство не чу хората които протестират. Те искат оставката на г-н Борисов, а той спасява себе си, вземайки оставки на министри”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

 

От ДПС останаха скептични, но видяха и позитивен аспект в  направените рокади

„Съмнявам се че ще бъдат достатъчни да се намали напрежението. Не мисля, че това ще задоволи протестиращите. От друга страна, тези рокади са логични. Мястото на Ананиев е във финансовото министерство”, коментира Нигяр Джафер от ДПС.

А от ВОЛЯ имали други очаквания. „Действително ние очаквахме един много по-широк експертен кабинет с много по-голяма и широка обществена и политическа подкрепа”, каза Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

Новите предложения за министри трябва да бъдат гласувани и от парламента.

Ако Владислав Горанов и Николина Ангелкова се върнат на депутатските си банки, ще бъде записан рекорд - депутат за 5 дни. Точно толкова ще остане в парламента музикантът Калин Вельов. Той ще трябва да освободи мястото си на Владислав Горанов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.