Липсата на аптеки е проблем за почти половината от българските общини

Аптеките остават без филиали в селата, решиха депутатите, след като не приеха предложените поправки в закона, които да позволят това. 17 са общините в страната без нито една аптека. 106 пък са общините, на чиято територия аптеките са не повeче от 3. Това превръща липсата на аптеки в проблем за почти половината от българските общини.

„Дъщеря ми си идва много рядко. Синът ми ми е болен. Няма кой да ми занесе рецептурната книжка, да ми я върне, да ми донесе лекарствата. Много съм доволна и дано продължи тази програма завинаги”, казва Маринка.

Мобилна поликлиника обикаля Димитровградско (ВИДЕО)

Програмата, за която тя говори, е решението, което от община Смядово намерили, за да се справят с проблема. Селата в Шуменско са 9, а аптека има само в Смядово. Затова преди 5 години, след като кандидатствали по проект, от общината създали мобилен екип, който включва социален работник, медицинска сестра и шофьор. Освен, че наглежда възрастните хора в тези села, екипът ги снабдява с лекарства, но не само.

„Това е една безплатна общинска линейка. Водим ги до общинския център на лекари, на лабораторията в Смядово. Водим ги на специалисти към МБАЛ Шумен, на специалисти към Университетската болница "Св. Марина" във Варна”, разказа кметът на Смядово Иванка Петрова.

 

 

„Не мога да си представя, ако ги нямаше тях как щеше да е. За всяко едно нещо звъня и те винаги откликват”, коментира Димо.

В село Чичил, община Кула решението е кметският наместник, който почти всеки ден пътува до Кула с личния си автомобил и снабдява с хранителни продукти и лекарства всеки, който няма възможност да отиде сам.

Болниците се запасяват с предпазни средства за месеци напред

Преди няколко месеца от Института за пазарна икономика поставят липсата на аптеки в редица малки населени места като проблем, който пряко влияе върху качеството на живот там.

„Това се дължи на множество ограничения. Не можеш да отвориш филиал в малкото населено място при някаква улеснена процедура. Не може да има мобилна аптека. Не можеш онлайн да поръчаш”, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Според икономистите, въпреки добрите условия за живот, които някои малки насели места предлагат, ограниченият достъп до лекарства там, значително ги осакатява в демографски план.

Още по темата гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.