Глобалният индекс на фалитите ще достигне до 35%, потенциална заплаха има за всички браншове

Пандемията води след себе си рецесия и вълна от фалити. това отчита актуализираният доклад на „Ойлер Ермес” - лидер в застраховането на търговски кредити.

Според проучването на експертите, на световно ниво се очаква ръст на фалитите с около 35% в сравнение с 2019-та година. Икономистите предупреждават, че този ръст ще се увеличава от зимата на 2020-та, до края на 2021-ва година.

Част от най-големите икономики в света също ще бъдат значително засегнати. Най-мрачна е прогнозата за Съединените щати, където експерти очакват ръст на фалитите с 57% спрямо миналата година. Редица европейски държави също ще бъдат засегнати - сред тях Великобритания, Нидерландия и Испания.

За България, прогнозите показват следното - близо 21% ръст на фалитите през тази и следващата година спрямо 2019.

Експерти предупреждават - потенциална заплаха има за всички браншове. Най-стабилни остават електрониката и IT сектора. „Това е нормална част от пазарния процес. Нормално е компании да фалират в един момент, да се преструктурират. Други предприемачи по друг начин да конструират тези капитали, тези ресурси и да ги влагат отново в икономиката”, коментира икономистът Стоян Панчев.

Икономистите дефинират сегашната ситуация като “бомба със закъснител”. Причината за това - радикалните спасителни мерки за икономиката предприети от правителствата. „Дългосрочно обаче това не може да продължи и рано или късно тези компании ще трябва да се срещнат с реален пазар. Колкото по-дълго им се помага с подобен тип мерки, толкова по-малко те ще са подготвени за реалната ситуация на пазара”, допълни Панчев.

Как се отразява кризата с COVID-19 на световните финансови пазари?

Кризата може да се задълбочи и заради така наречените "зомби компании", които разчитат на кредити и финансови програми, без да имат достатъчен капитал.

У нас, пандемията застраши най-много малкия и среден бизнес. Някои от собствениците на фирми успяха да намерят решение за изход от кризата без финансова помощ. „Едно важно решение, което взехме, а именно да не съкращаваме персонал. Да задържим заплатите на нивата, които са. И съответно да бъдат изплащани навреме.  Трябва да се държим за служителите си, да ги запазим, да са доволни, тъй като в крайна сметка това са хората, които ни върнаха обратно в играта”, коментира Димитър Апостолов, собственик на бизнес.

А за други, фалитът не е толкова притеснителен, колкото работа с нисък приход. „Фалитите не са най-фаталните при нас. При нас проблемът е, че ти може да не си фалирал, но като няма хора, като не можеш да работиш. Оборотът ти е толкова, че не може да покрие наема и заплатата, не е най-добрия вариант за работа”, каза Димитър Бакалов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.