Активни в момента са 4732 случая

Установените през изминалото денонощие нови заразени с коронавируса у нас са 115 души при направени 3502 теста. Това показват данните в Единния информационен портал. Починалите за последните 24 часа са двама, а възстановилите се от болестта – 52-ма.

Общият брой на регистрираните заразени от началото на пандемията достигна 10 427, на починалите – 340, а на излекуваните – 5355. Активни в момента са 4732 случая.

Нова научна публикация твърди, че голяма част от българите са се срещнали с родствен на COVID-19 вирус още през 2008 г. Поради този факт не всички хора са силно изложени и възприемчиви към заразата. Хората, минали през този родствен вирус, имат изграден имунитет. Според изданието той е бил в страната ни през 2008 г. и е бил изолиран при прилепи. Това заяви в студиото на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Факт е, че този вирус е бил в България и всички изчисления сочат, че около 50% от населението има някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, добавя специалистът.

„Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличение е голям впоследствие. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени? Хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, казва той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.