Социалният министър представи пред депутатите пакетът от социално-икономически мерки

„Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим с хора, с граждани, които имат реални проблеми. Нашият фокус е да намерим решение именно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат перспективи“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на изслушване в Народното събрание.

БЕЗ ДЕБАТ: Законът за социалните услуги мина на второ четене

Тя, заедно с други ресорни министри, представи пред депутатите пакетът от социално-икономически мерки, който предложи правителството за преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, предаде БГНЕС.

„Това, което обявихме вече, достатъчно ясно показва холистичния подход на Министерството на труда и социалната политика. Ние не отделяме един приоритет за сметка на друг. Мислим както за хората с увреждания, така и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които трябва да запазят заетостта си“, увери Сачева.

Отпускат финансов стълб за 1,8 млрд. лв. за подпомагане на икономиката

От парламентарната трибуна тя припомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет. С тях от 1 август ще се увеличат с 30% и средствата за заплати на служителите в министерството, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последиците от нея.

От началото на следващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други. Общият размер е 15 млн. лева, а увеличението ще може да се изразходва за заплатите на социалните работници, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат повишени с около 20%.

Сачева: Кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав

Всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лева добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври, припомни още Сачева. Правителството вече е отпуснало 106 млн. по бюджета на НОИ за тази цел, а първото плащане на тези пари предстои между 7 и 20 август.

Инвалидните пенсии на близо 5 хил. пенсионери с изтекло ТЕЛК-решение по време на извънредното положение и епидемична обстановка са вече изплатени в пълен размер, увери още социалният министър. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.