Нивата на част от язовирите са критично ниски

Безводие и суша заплашва десетки хиляди жители на Северна България. Причината e в критично ниските нива на част от язовирите у нас. Тича, Камчия, Ястребино и Асеновец са сред най-засегнатите от сухото лято.

Едва 20% е дебитът на язовир Ястребино. Това заплашва община Антоново, където над 10 000 души може да останат без вода и да се повтори сценарият от Перник. Хората там прогнозират, че ако продължава така да се източва язовира от Напоителни системи, до 1-2 месеца ще се стигне до режим на водата. 

Според кмета на Антоново, освен липсата на дъжд, причина за безводието е, че водата от язовир Ястребино се използва и за поливане на земеделски площи.

„От канала се изпуска вода за малинопроизводителите. Тогава още нивото на язовира беше на 28%, сега е на 22%. Още тогава уведомих министъра на околната среда и водите”, обяви Хайредин Мехмедов, кмет на Антоново.

За проблема водата в Ястребино и другите язовири риболовци алармират в екоминистерството от месеци.

„В момента този язовир е отворен и продължава да се точи. До 1-2 месеца няма да е язовир. Ще е готов за една дълбока оран, да му се насее една царевица и да му се радваме”, коментира Даниел Спасов, председател на клуб по спортен риболов.

Екоминистърът: Пестим всяка капка вода от язовирите (ВИДЕО)

А министърът е категоричен – спорът с подаването на вода за поливане от язовири с критично ниски нива. В това число и този в Ястребино.

„Всички язовири, от които се точи по какъвто и да е повод – за малини, за къпини, за слънчогледи… Имат критичен минимум. Спираме всичко това, независимо, кой колко е доволен и даваме само за гражданите. Язовир Ястребино съвсем скоро ще стигне до нивото, при което ще пазим водата само и единствено за гражданите”, заяви Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

При ниски нива на водата в язовирите се появява и проблем за рибата в него и аквакултурите. Пряко засегнати ще се окажат близо 300 000 рибари у нас.

„Тези хора, рано или късно ще разберат проблема с рибата. Тази риба изчезва. Екологична катастрофа, която е на дневен ред и чакаме нейният бум да се случи”, каза Георги Михайлов, председател на Федерацията по спортен риболов.

В тази връзка е инициирана кампания под надслов „Хвани и пусни” за рибарите край засегнатите язовири, за да се спаси популацията на различните видове.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.