Всички трябва „да се научим да живеем с вируса и да предприемем необходимите мерки за защита”, подчерта Гебрейесус

Новите огнища на COVID-19 в Европа и северното полукълбо се дължат на факта, че младите хора намалиха своята бдителност през лятото. Това заяви на днешната пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

COVID-19: Регистрираните заразени вече са 17 милиона

Той подчерта отново, че младите хора и децата са заплашени от заразяване с коронавирус, затова трябва да проявяват по-голяма бдителност по време на пандемията, да носят маски и да спазват дистанция.

Всички трябва „да се научим да живеем с вируса и да предприемем необходимите мерки за защита”, подчерта Гебрейесус. С особено внимание трябва да се отнасяме към хората, които попадат в рисковите групи, по-точно възрастните, тъй като при тях болестта протича по-често в тежка форма.

Генералният директор припомни, че в много държави повече от 40% от смъртността, свързана с COVID-19, е в заведения, в които има хора с нестабилно здраве. В някои развити държави този процент достига 80.

Учени: Пациентите с COVID-19 не са заразни след деветия ден

В СЗО е създадена техническа консултативна група по въпросите на човешкото поведение. В нея ще влязат 22 експерти от 16 държави, които са свързани с различни научни направления, включително психология и антропология. Тази група ще подготвя препоръки до СЗО по различни въпроси, в това число и във връзка с борбата срещу пандемията от коронавирус.

По последни данни на СЗО, в света са регистрирани повече от 16,5 милиона случая на заразяване, а повече от 656 000 човека са починали.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.