От есента народните представители ще заседават в сградата на бившия Партиен дом

Парламентът излезе във ваканция до 2 септември. Първото заседание на депутатите наесен ще се проведе в новата пленарна зала в сградата на бившия Партиен дом.

ВЛАСТТА И ПРОТЕСТИТЕ: Ще издържи ли кабинетът „Борисов 3”?

В последния си работен ден за този политически сезон депутатите приеха почти единодушно два закона, една ратификация и попълниха част от състава на КЕВР. Добрият тон в пленарната зала беше запазен с пожеланието така да бъде и през есенната парламентарна сесия.

„Пожелавам в новата зала да постигнем същия максимален консенсус, защото това ще повиши авторитета на Народното събрание”, призова Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Не такава обаче беше атмосферата през всички заседания в парламента. Не рядко депутатите минаваха границите на уважително поведение, понякога ползваха епитети и квалификации срещу опонентите си, а се случваше и да нарушават реда в пленарната зала.

 

 

Днес обаче дали заради предстоящата ваканция, или заради сантименти към сградата на парламента, дори министрите по време на последния парламентарен контрол благодариха на депутатите.

„Имах честта тук да бъда депутат, искам да благодаря. От днес тази сграда остава в историята. Уважаеми господин председател на вас се пада честта да закриете последното заседание в тази сграда”, заяви Емил Димитров, министър на околната среда  и водите.

„Следващото заседание е на 2 септември в новата сграда на Народното събрание”, обяви зам.-председателят на НС Валери Симеонов.

Депутатите решиха още: пари вместо допълнителни дни отпуск при извънреден труд в МВР. Единодушно на първо четене промените бяха одобрени. Така всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, ще се компенсира с възнаграждение.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.