Може би тя ще се случи през октомври и зимните месеци, смята доц. д-р Пенка Петрова

„Все още няма втора вълна на коронавирус. Може би тя ще се случи през октомври и зимните месеци, когато коронавирусната инфекция се смеси с грипната. Но пък имаме доста надеждни лекарства, които са налични в света”, обясни доц. д-р Пенка Петрова - директор на Института по микробиология при БАН.

Здравният министър прогнозира втора вълна на коронавирус

Такова е лекарството „Ремдесивир”, за което е доказано, че намалява смъртността до 60% при тежките случаи. Курсът на лечение включва 5 инжекции и трябва да се прилага само при тежки случаи, когато хората са интубирани, тъй като то има странични ефекти.

 

 

„Обикновено това е повръщане, стомашни смущения, чувството, че си по-болен. Интересното при „Ремдесивир” е, че той много трудно се синтезира и е от 70 съставки. Ако може до последно да се отлага прилагането му, ще е по-добре. СЗО направи опит да координира усилията на различните страни и едно по едно бяха отхвърлени Хлорохин, хлорохин сулфат и различни други. Останаха две три лекарства, които могат да се прилагат безопасно”, каза тя. Според Петрова по-надеждни са природните съставки.

Микробиолог: Българската ваксина срещу коронавирус е в начален етап

Тя обясни, че Фондът за научни изследвания не е одобрил за финансиране научните изследвания Института по микробиология при БАН, както и разработката на българската ваксина. По нея се работи усилено от други средства, но те няма да достигнат за клинични изпитания.

„Може да се каже, че проектите са замразени. Надяваме се на корекция, тъй като тези проекти са изчакващи сред резервите”, заяви Петрова.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.