Броят им се е увеличил с 1 милион за 4 дни

Заразените с коронавирус в света вече са над 18 милиона. Половината от всички установени случаи са в САЩ, Латинска Америка и Карибските острови. Починалите от болестта са близо 690 000.

Силата на вируса не отслабва. На всеки 4 дни има по един милион нови случая. Вероятно заразените са и повече. Но ограниченият капацитет за тестване в много държави, както и хората, които нямат симптоми и не се изследват, пречат да се види пълната картина.

От Световната здравна организация предупреждават, че въпреки надеждите за ваксина, завръщането към нормалния живот отпреди пандемията ще бъде дълго. 

Редица ваксини се намират в момента във фазата на клинични изпитания и всички се надяваме да имаме скоро такива, които да помогнат за предотвратяване на заразяването на хората. И все пак на този етап няма магическо средство и може би никога няма да има. Засега овладяването на огнищата се свежда до основите на общественото здраве: тестване, изолиране и лечение на пациентите и проследяване и карантиране на контактите им”, заяви Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.