Тези пътници подлежат също на задължително изследване за COVID-19

Всички граждани, пътуващи от България до Белгия, подлежат на задължителна карантина и трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, ако са пребивавали в Североизточния или Югозападния район на България, съобщават от Министерството на външните работи. 

Франция вече тества за коронавирус пристигащите от 16 страни

Предвижда се пристигащите от тези части на нашата страна да бъдат поставяни под двуседмична карантина - у дома, ако имат постоянен адрес в Белгия, или в приемен център. 

Карантината е препоръчителна, а тестът може да бъде направен в Белгия, ако гражданите са посетили Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България.

Тези правила се прилагат само за несъществени пътувания, включително туристическите, и са в сила от 1 август 2020 г., уточняват от МВнР. 

Забранява се пътуването от Белгия до Североизточен и Югозападен район в нашата страна. Препоръчва се пътуване с особено внимание до Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България.

Италия удължи 14-дневната карантина за идващите от България

От началото на август Белгия въведе задължението всеки, който пристига в страната, да попълни 48 часа предварително бланка онлайн с личните си данни и описание на местата, които е посетил в последните две седмици. Това задължение се отнася и за преминаващите през Белгия транзит, ако пътуването им ще отнеме повече от две денонощия.

Новината за по-строгите мерки при влизане в Белгия изненада неприятно  сънародниците ни, живеещи там. Нели е кацнала в Брюксел вчера. Разказва, че си е направила PCR тест и ще остане под карантина.

Това е и пореден удар и срещу туризма, завиха от бранша.

„Белгия от доста години е един от пазарите, които изпращат чартъри тук. Всяка една държава, разбира се, която спре да изпраща туристи в България се отразява изключително негативно на така или иначе влошената тенденция”, смята Емил Абазов.

Туроператорите вече отчитат и бум на анулирани почивки към Гърция. Мерки срещу България тепърва ще се налагат, заявиха от щаба.

„Ако броят на засегнатите лица расте експоненциално, това, което се получава като реакция от други страни е много неприятно, защото ние постепенно ще попаднем в черните списъци на много европейски страни, което има много тежки икономически последствия”, коментира доц. Ангел Кунчев.

На този етап обаче връщане у нас на мерките от времето на извънредното положение е невъзможно, заявиха от щаба.

„Първо защото се вижда, че те имат много сериозни икономически и социални последици, второ защото обществото е много уморено вече от всякакви мерки и много трудно ще ги приеме”, каза доц. Кунчев.

През изминалите седем дни страната ни отбелязва лек спад в броя на заразените, но пък и най-големият брой на починали пациенти за седмица.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.