Миналата седмица крави умряха, минути след водопой в Марица

Остава забранена за пиене водата в близо 50 населени места в Хасковска област, която беше спряна след инцидента от миналата седмица с мъртви крави край Марица.

Взеха проби от питейната вода в Хасковско

Заради отравяне животните умряха в рамките на минути след водопой в канал, който се отича в реката. За да се избегне опасност отровата да стигне до вододайните зони, беше спряно водоподаването. После беше възстановено, след като стана ясно, че в кладенците няма голямо превишаване на стойностите. Първите проби от чешмите на хората показват, че не всички отговарят на нормите, но според властите това е било така и преди.

„В зони Злато поле и Райново нитратите са леко завишени, в Капитан Андреево също са завишени, но това във времето назад го е имало. За Свиленград - манган и желязо, но това също го е имало”, заяви д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ – Хасково.

„На 2-3 места се появиха отклонения по микробиология. Естествено е това.  При заливане на системата хлораторните помпи започват да работят, но те не могат толкова бързо да обеззаразят. Водата затова е забранена за пиене и готвене”, заяви Тодор Марков, управител на ВиК – Хасково.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.