За първи път частна компания успешно транспортира хора до Международната космическа станция

Исторически момент за космическите пътувания. За първи път частна компания успешно транспортира хора до Международната космическа станция. 

Ако говорим за туризъм, ето как изглежда космическият апарат, с който ще пътуваме. Тoва е Crew Dragon - малката капсула, с която NASA и частната компания Space X извършиха историческия полет. Корабът е дълъг 8 метра, диаметърът му е 4 метра. Способен е да транспортира екипаж от 7 души.

И отново, ако сме космически туристи, трябва да си представим как изглежда кацането на Земята с тои кораб. Навлизайки в атмосферата, топлинният щит понася температура около 2000 градуса по Целзий. А когато корабът е на около 5-6 хиляди метра над Земята се отварят парашути, с които приводняването в океана става меко.

Защо обаче полетът е исторически?

След 2 месеца в орбита двата астронавти на NASA успешно приводниха своя кораб в Мексиканския залив.

„Беше голяма одисея. Пет, шест, дори повече години. Преди пет започнахме да работим заедно с Боб по тази програма. Да сме тук сега, като първия екипаж, летял на Драгон - направо е невероятно”, разказва астронавтът Дъг Хърли.

КОСМИЧЕСКИ МЕЧТИ: История за пътя от служител в компания за игри до НАСА (ВИДЕО)

„Минаха доста години, в които нямахме възможността да изпращаме астронавти в космоса. Сега сме супер, супер горди, че бяхме малка част от екип, който върна космическите полети от Флорида и тази възможност на цяла Америка”, казва Боб Бенкен, астронавт.

Връщането на капсулата се очакваше с притеснение, заради революционния дизайн на някои системи за безопасност.

„Дизайнът на кораба, заради този тип система "Pusher", е от асиметричен тип. И затова много голямо притеснение имаше дали корабът нама да се прекатури. Носе оказа, че няма проблем. А и от компанията на Илон Мъск бяха провели над 1000 изпитания”, обясни Светослав Александров.

Успехът на мисията направи американците независими от Русия, тъй като транспортът до Международната космическа станция може изцяло да се извършва от частни компании. Освен това човечеството е една стъпка по-близо до масовия космически туризъм.

„Космическият туризъм в близките години ще е възможен за хората с по-големи възможности. Все още цените за билет са между 20 и 50 милиона долара”, разказва още Светослав.

Повечето експерти засега са скептични, че билетът до близкия Космос ще стане масово достъпен скоро.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.