Напрежението в Стара Загора остава, хората искат да блокират магистрала „Тракия”

26-а вечер на блокади и протести. В първия работен ден от тази седмица три ключови кръстовища в столицата остават затворени. Палатков лагер вече има и на Ректората, освен на „Орлов мост” и на площад „Независимост”.

Равносметката - придвижването в центъра на града, на практика, е блокирано, а десетки линии на градския транспорт са с променен маршрут.

На този фон - напрежението в Стара Загора остава, хората искат да блокират магистрала „Тракия”. Наложи се спешна среща с кмета.

И тази сутрин София осъмна с три палаткови лагера. Пред Софийския университет остава и бусът на майките от “Системата ни убива”. Те настояват да бъде уволнен служителят на МВР, който спря походът им към „Орлов мост” късно в събота.

 „Това беше капан да ни пуснат до тук и да ни приклещят. Ние бяхме неправомерно задържани. А сутринта полицаите посегнаха на децата ни. Това е недопустимо. Ние сме на улицата и такова нещо не е имало”, каза Вера Иванова от „Системата ни убива”.

 

 

„Ако е получен такъв сигнал, както обикновено, Столична дирекция ще извърши проверка в законоустановения срок”, каза гл. инспектор Красимира Стоядинова, Охранителна полиция – СДВР.

Движението в столицата остава затруднено заради блокираните ключови булеварди. Поради това се наложи и промяна на маршрутите на част от градския транспорт.

Късно снощи, част от недоволстващите замеряха сградата на Министерския съвет с жълти стотинки.

„При проведеното мероприятие пред Министерски съвет от протестиращи е подадена информация за две лица, които са били в неадекватно състояние и с неадекватно поведение”, заяви още Стоядинова.

А организаторите от Отровното трио обявиха,че протестите продължават.

Само пред Нова телевизия проговори и жената от Пазарджик, която бе набедена, че е провокатор в инцидента с Петър Кърджилов на „Орлов мост”. Миналият петък бившият пиар на Десислава Иванчева изля кафето си върху пенсионерката, а тя го удари с бастуна си. Оказа се обаче, че заради същата случка негативи е понесла друга жена. Това е Пенка Генова от Пазарджик. Снимките й бяха разпространени с обвинението, че тя е била на „Орлов мост”.

„Аз погледнах жената, клипа, няма нищо общо с мен. Аз съм съсипана, буквално съсипана. Някой да ми беше ударил плесник, той се забравя, но думите не. Никой и за нищо не се е и допитал до мен, дали съм аз, дали не съм аз. Те ме сринаха тотално - и семейство и мен, като човек”, разказва Пенка.

Жената е получила стотици съобщения със заплахи и обиди. Надява се разследващите да разберат кой е пуснал лъжливите твърдения.

В ранния следобед, кметът на Стара Загора пристигна на мястото на блокадата, но беше посрещнат с викове оставка.

„Те имат право на протест, никой не оспорва това тяхно право. Просто, считаме, че не бива да страдат, останалите наши съграждани”, заяви кметът.

От общината поискаха протестът да бъде регламентиран с официално писмо.

„Моята молба към вас е да входирате днес вашето намерение, за да мога да проведа разговор с органите и се надявам на вашата коректност да няма блокиране на магистрали”, каза още Тодоров.

Протестиращите, обаче, твърдят, че имат право да минат законно през магистралата.

„Просто няма причина да ни спират, тъй като ние заявихме категорично, че не искаме да блокираме магистралата, нито да създаваме ПТП-та. Затова сме до последно тук и няма да мръднем”, казват протестиращите.

„Това, което мен ме изкара е ширещото се беззаконие в нашата държава, искаме оставката на правителството на главния прокурор Иван Гешев и предсрочни парламентарни избори”, добавят други протестиращи.

Пътят към магистралата остана затворен,а полицията отбива трафика. Шофьорите са на различни мнение, част от тях одобряват протеста, други - не са доволни от блокирания път.

Блокада снощи имаше и на главния път към Гърция. След 7 вечерта беше спряно движението в Кресна. Хората пресичаха постоянно пешеходната пътека. И в двете посоки се образуваха големи колони от коли и камиони, но до сериозно напрежение не се стигна. 

Въпреки това, един от младежите твърди, че е бил обект на полицейско насилие. Тази вечер се организира протест пред полицейското управление.

Протестиращите във Варна, които искат оставката на правителството и главния прокурор, блокираха кръстовището пред сградата на общината.Недоволните разпънаха няколко палатки и шатра на кръстовището, като намерението им е булевардът да остане затворен за постоянно, както са направили протестиращите в София.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.