Комисията по стокови борси и тържища прогнозира, че ръстът ще е краткосрочен

Цените на доматите с драстичен скок в последната седмица. Според данните на Комисията по стокови борси и тържища тази година плодовете също са поскъпнали.

В момента на тържищата и борсите на едро килограм домати се търгува по 1, 65 лева за килограм. Това е ръст от близо 15%, спрямо предходната седмица. Оранжерийната краставица е поскъпнала с 8% и на борсите се продава по 1,20 лева.

Колко е поскъпнала потребителската кошница последните месеци?

При плодовете любимите за сезона праскови са поскъпнали с 10 на сто, стигайки до 1,42 лева за килограм. Както обикновено, тези цени нарастват в пъти, докато стигнат до пазари и магазини.

Скокът в цените ще е кратък, прогнозират от Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

„Наблюдаваме една тенденция, абсолютно нормална за сезона. След изчерпване на първата вълна на оранжерийното производство  има един момент, в който се получава лек недостиг на пазара и има изменения в цените”, обясни Владимир Иванов, Държавна комисия по стоковите борси и тържища.

Спрямо миналата година доматите са по-евтини, а кайсиите са поскъпнали с 40%.

По-скъпо купуваме още кравето сирене, кашкавала, олиото и пилешкото месо. На този фон - кравето масло е по-евтино с 1,5%. Ръст бележат още захарта и оризът с малко над 2%, според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.