Митингът се проведе пред НС

Туроператорите на митинг пред Народното събрание. Ден, след като правителството им обеща помощ в размер на 10 млн. лв., от туристическия бранш настояват да я получат максимално бързо.

СНИМКИ ОТ МИТИНГА ВИЖТЕ ТУК

Според туроператорите отпуснатите средства от държавния бюджет са крайно недостатъчни на фона на удара, който браншът понесъл заради вируса. Те очакват до края на седмицата да са ясни критериите за кандидатстване и разпределяне на помощта. А ако бъдат забравени, нямало да направят нов митинг, а протест.

 „Тези 10 млн. лв., които ние извоювахме, са крайно недостатъчни за спасяване на бранша. Сумата, която смятаме, че ще бъде достатъчна, беше между  120 и 155 млн. лв. Тоест това са едни 5-6% от тази сума”, обясни туроператорът Димитър Балтов.

Имат и ново искане - държавата да поема PCR  тестовете на хората, които искат да пътуват в чужбина.

„Тук вече въпросът не е какви са загубите до момента, въпросът е кога ще започнем да имаме приходи. А за да имаме такива, трябва да имаме възможност да имаме бизнес, тоест да можем да пътуваме. Всеки ден някоя държава ни слага в оранжев или червен списък, така че дори е невъзможно в момента да планираме нещо”, обясни туроператорът Емил Абазов.

Туроператорите ще излязат на митинг

Исканията за по-голяма финансова помощ бяха подкрепени и от екскурзоводите. Ина Тонина, която от 20 години развежда туристи, разказва, че с парите, изработени през лятото, изкарва зимните месеци, когато работата е по-малко.

 

 

„Тежките времена при нас идват в началото на годината, докато започне новият сезон. Вече февруари започва да ни тежи, март. И караме на мускули от предния сезон. Сега вече няма на какво да караме”, споделя тя.

Екскурзоводите няма да могат да се възползват от 10-те млн. лв. помощ, затова за тях социалното министерство ще търси други варианти за подкрепа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.