Това обявиха от СДВР

Нова промяна в работното време на паспортните служби в столицата. Причината са продължаващите дълги опашки от чакащи да сменят личните си документи. А на фона на извънредните мерки юристи предупредиха, че бонусът от 6 месеца при изтекли документи няма да важи при сделки и банкови операции.

Подаваме заявление за нова лична карта във всяко районно управление на МВР

За да поемат потока от хора, гишетата вече ще отварят с час по-рано от обявеното - от 7.30 часа сутринта. Приемането на заявления ще продължава до 17.30 часа с половинчасово прекъсване по обяд за дезинфекция на помещенията. От СДВР напомнят, че гражданите могат да изберат най-близкото до дома или работата им районно управление на МВР, независимо от адресната регистрация.

Само за 24 часа работният график на службите се промени два пъти. Новите часове били по желание на самите граждани.

„Оказа се, че за всички хора е по-удобно в този период, летният, да изнесем удълженото работно време сутринта, за да е по-хладно и да си вършат собствена работа след това”, обясни Стоянка Бумбарова от СДВР.

Пред столичното Второ районно и днес не липсваше опашка точно в най-горещите часове. А от МВР заявиха, че до дни се готви ново удължаване на работното време на службите.

Юристи пък напомнят, че бонусът от половин година при изтекли документи, който държавата дава след 31-ви октомври, няма да важи при сключване на сделки и банкови операции.

„Това не е с цел да им бъде помогнато в банка, защото банка е юридическо лице, а не държавна институция. Това юридическо лице отговаря на съвсем други правила и норми. Целта е там да бъдат защитени веднъж държавата и веднъж гражданите”, обясни Диян Босолов.

И все пак в зависимост от политиката си банката може да извърши процедурата и с друг личен документ на клиента, стига той да не е с изтекъл срок. А от СДВР припомнят, че различни районни управления в столицата ще се редуват да работят и в съботните дни - но за периода от 8;30 сутринта до 14;30.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.