Три кръстовища в София остават затворени

27-и ден протести и блокади. Три кръстовища в София остават затворени. Палаткови лагери има на „Орлов мост”, на площад „Независимост” и на Ректората. Заради блокирания център, задръствания тази сутрин имаше по повечето основни артерии в града. Палатков лагер вече има и във Варна, в пространството пред общината. Остава барикадата и в Старозагорско.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В столицата и тази вечер недоволните се събраха пред Министерския съвет. По-късно те преминаха край Народното събрание, Ректората и малко след 21 часа стигнаха до „Орлов мост". Към 22 часа не се е стигало до напрежение на протеста. 

„Не съм се хранила вече трети ден. Зарази липсата на храна не ми става нищо, но е лошо заради слънцето”, каза една от протестиращите - Георгия Иванова.

„Протестите доведоха до това, че сега е ясно, че има гражданско общество”, коментира друга жена от протестиращите.

Един задържан след снощния протест в София (ВИДЕО)

Пред Софийския университет вече трето денонощие стои и бусът на майките на деца с увреждания от Системата ни убива. „Той не е спрян да напусне кръстовището. Не е допуснат до „Орлов мост”. Бусът може да тръгне в каквато иска посока”, заяви комисар Тони Тодоров - зам.-началник на Отдел „Охранителна полиция“ в СДВР.

Единствените места, през които бусът не може да премине, са блокираните кръстовища, твърдят от полицията. Между палатките се допускат само линейки.

По данни на столичната полиция най-малоброен е бил лагерът в района на „Триъгълника на властта”. Там в нощта срещу вторник са нощували шестима души. Заради вербална агресия към тях, рано сутринта днес се стигнало до арест. „В ранните часове днес имаме задържано лице от женски пол, употребило видимо алкохол. Лицето не е изпълнило полицейско разпореждане в района на Президентството”, посочи комисар Тони Тодоров.

 

 

На палатка в „Триъгълника на властта” в последните дни живее и Владимир Генов. Той е обявил гладна стачка, не пиел и вода. „Започнах около 10 часа на 31-ви, в петък. Ще бъда докато мога да продължавам физически. Организаторите казаха, че поне искат да започна да пия вода. Казах им че няма да стане. Или оставка, или аз няма да прекратя”, каза той.

Организаторите от така нареченото „Отровно трио” си поставиха цел всеки ден протестът да ескалира.

Снощи, шествието на протестиращите мина през централните улици и булеварди до сградата на Европейската комисия в столицата. Последва шествие до палатковите лагери на Ректората и „Орлов мост”. 

Палатки затвориха кръстовището пред общината във Варна

Първо денонощие на блокада с палатков лагер и във Варна. Затворено е пространството пред общината.

Недоволните от управлението тази вечер отново се събраха на протест при палатките. Въпреки че полицията пренасочи движението, блокадата затрудни трафика в централната част на града.

Снощи, по време на протеста пред общината, част от хората разпънаха палатките си в центъра на кръстовището пред общината. Палатковият лагер остана през цялата нощ, а на сутринта стана повод за задръствания в час пик. Протестиращите са категорични - остават в лагера си на кръстовището докато не бъдат изпълнени исканията им.

От полицията отчитат, че последните 24 часа протест във Варна са протекли спокойно.

Живко Тодоров: Днес ще се срещна с протестиращите край Стара Загора

В Старозагорско протестиращи остават вече пети ден на подстъпите към магистрала „Тракия“. Те се опитват да стигнат до аутобана от петък вечерта, но полицията ги спря.

В отворено писмо до институциите, протестиращите настояха кметът на Стара Загора Живко Тодоров да използва правомощията си и да поиска оттеглянето на органите на реда, които не пропускат преминаване през блокадата. Те искат да преминат с колите си през републиканския път и през магистралата, без да я блокират.

Основните им искания са за оставка на кабинета, главния прокурор и предсрочни избори.

Протестиращи блокираха АМ „Марица” при пътния възел за село Капитан Андреево (ВИДЕО)

Протестиращи блокираха автомагистрала „Марица“ в района на пътния възел за село Капитан Андреево. Движението по пътните платна и в двете посоки в района на 109-ия километър, на около 4 км преди ГКПП „Капитан Андреево”, е преустановено. Акцията не беше предварително публично оповестена. За нея стана ясно от видеа в профила на "Отровното трио" във Facebook.

Привечер полицейски автомобили бяха разположени по пътя между Хасково и Димитровград. Патрулки имаше и по входовете и изходите на магистралата.

След като спряха движението по магистрала „Марица“ протестиращите започнаха да разпъват палатки. Образуваха се колони от автомобили. На няколко пъти полицаите се опитаха да преговарят с протестиращите и да ги убедят, да се преместят. Това обаче така и не се случи.

Демонстрантите настояват за оставки на правителството и на главния прокурор. „Ще стоим тук до оставката на правителството на Борисов. Основният блокиран поток са турските гастарбайтери, но така се случи. Вероятно има и блокирани българи от другата страна. Всички търпим неудобства. Свободата трябва да има цена и тази цена трябва да се плати от всеки един от нас”, заяви Николай Хаджигенов от „Отровното трио”.

„Тръгнахме за Истанбул. Дойдохме тук и ни блокираха. Отивам за контролен преглед, имам аритмия. Това за нас е много гадно”, коментира един от блокираните шофьори.

Въпреки блокадата, автомобилите с болни хора бяха пропускани.

Служители на ОДМВР-Хасково предприемат мерки за предотвратяване на усложнения в трафика, съобщиха от МВР.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.