Прогнозата направи проф. Йоаким Каламарис

„Не се очаква Гърция да затвори границите отново. Така информация тук не се споделя като опция. Единственото, което се забранява, е от Албания към Гърция. За тях ще има 7-дневна карантина. Относно България няма нови мерки”, заяви в ефира на „Здравей, България” университетският преподавател, бизнес анализатор и предприемач проф. Йоаким Каламарис.

Гърция с нови мерки срещу COVID-19

Случаите на коронавирус в Гърция се увеличиха през последните дни. Част от заразените са туристи, влизащи в страната. Някои медии тиражираха информация, че властите в южната ни съседка ще затегнат отново мерките. Проф. Каламарис определи това като предположения.

„Нищо подобно не се обмисля от гръцките власти. Няма определена нагласа към българските туристи”, обясни той.

Каква е обстановката на "Кулата" и ще стане ли почивката на море в Гърция мисия невъзможна?

Според него до края на седмицата ще се вземе решение за отварянето на още гранични пунктове на границата ни с Гърция. Той предположи, че ще бъде отворен ГКПП „Маказа”.

„За гръцкия туризъм ситуацията е плачевна. Има надежда, че до края на август хотелиерите ще успеят да се справят с разходите. За последните 2 месеца се говори за загуби около 3 млрд. евро. За този период се отчита и намаление на посещенията”, обясни проф. Калмарис.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.