Боб Бенкен и Дъг Хърли кацнаха с обратно на Земята с капсулата "Дракон" в неделя

Астронавтите от първия екипаж на SpaceX в Космоса споделиха, че капсулата сякаш "оживяла" и звучала като "звяр", докато се спускала през атмосферата, преди да падне в Мексиканския залив, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Частната мисия на НАСА приключи успешно (ВИДЕО)

Два дни след като се върна от Международната космическа станция, астронавтът от НАСА Боб Бенкен описа детайлно обратния полет до Земята. От SpaceX подготвили Бенкен и колегата му Дъг Хърли с аудио и видеозаписи от предишни приводнявания на астронавти.

"Щом започнахме да навлизаме в атмосферата, "Дракон" сякаш оживя", каза Бенкен от космическия център на НАСА "Джонсън" в Хюстън. "Не звучеше като машина, звучеше като животно, което преминава през атмосферата, с всички звуци, които идваха от тласкачите на капсулата и атмосферния шум", каза той.

МИСИЯ СРЕД ЗВЕЗДИТЕ: Докъде ще стигнат човешките възможности в Космоса?

Когато част от корпуса на капсулата паднал, както било предвидено, и при отварянето на парашутите, Бенкен усетил нещо като "удар с бейзболна бухалка по задната част на седалката". Астронавтите изпитали 4,2 пъти силата на земната гравитация при спускането си. Хърли пък каза, че е "почти без думи" от начина, по който капсулата е работила, както и от протичането на двумесечната мисия.

SpaceX е първата частна компания, която изпрати астронавти в орбита на 30 май от космическия център "Кенеди" и за пръв път от девет години астронавти се отправиха в космоса от американска територия.

Crew Dragon се разкачи от МКС и се очаква на Земята (ВИДЕО)

"Едно от нещата, с които се гордеем най-много, е способността за връщане и това, че успяхме да се приземим безопасно, разбира се", каза Бенкен. За пръв път от 45 години космическа мисия завършва с приводняване.

Една от големите изненади при приводняването в неделя следобед е, че над двадесет частни лодки се спуснаха към капсулата, която падна на около 60 км от брега на Пенсакола. Два кораба на бреговата охрана останаха на 16 км от мястото, както бе предвидено, но призивите им към частните лодки да стоят настрана заради своята безопасност, както и тази на астронавтите и спасителните екипи, бяха пренебрегнати. Хърли казва, че с Бенкен не са разбрали, докато са били в капсулата, че ги посреща цяла флотилия.

Астронавти излязоха на последна космическа разходка преди разкачването на кораба на SpaceX (ВИДЕО+СНИМКИ)

Отварянето на люка на капсулата бе забавено заради следи от дим от ракетното гориво около капсулата, а той е токсичен за вдишване. Докато чакали в капсулата, астронавтите изпробвали сателитния телефон на борда и се свързали с контролния център на SpaceX. От централата обаче ги оставили на изчакване, затова астронавтите позвънили на директора на полетите в НАСА и след това на съпругите си в Хюстън. От НАСА настоявали за тест на сателитния телефон, след като се установило объркване в цифрите на номера на сателитния телефон през 2018 г., при отменен полет на астронавт с руска ракета, каза Хърли.

КОСМИЧЕСКИ МЕЧТИ: История за пътя от служител в компания за игри до НАСА (ВИДЕО)

Бенкен казва, че сега е негов ред да подкрепя съпругата си, астронавтката от НАСА Меган Макартър. Тя ще лети с "Дракон" до МКС през пролетта на следващата година. Двамата обещали на шестгодишния си син Тео да му вземат куче, след като Боб се върне от пробния полет на SpaceX. Кученцето ще е при новите си стопани след две седмици, през това време Тео трябва да се подготви за отглеждането му. "Иначе ще е мое куче, не негово", казва астронавтът. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.